Grupp anser att ”S vräker invandrare” – polisanmäls för hembesök

Svarar: ”Vår intention var aldrig att skrämmas”

Uppdaterad 2021-02-08 | Publicerad 2021-02-06

Kommunpolitiker i Sundbyberg har polisanmält flera obehagliga hembesök.

Den utpekade vänsterorganisationen vill att nyanlända som fått tvåårskontrakt på lägenheter ska få bo kvar.

– Det är rena rama maffiametoderna, säger kommunalrådet Peter Schilling (S).

Förtroendevalda från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i Sundbyberg fick i torsdags kväll hembesök av aktivister från en vänsterorganisation, skriver de i ett pressmeddelande.

”Ingen har skadats, men flera upplevde dessa besök som mycket obehagliga och att syftet var att skrämmas. Händelserna har polisanmälts”, skriver det så kallade mittenstyret i Sundbyberg.

– Under dagen har vi fått rapporter om att även moderater och en vänsterpartist har fått besök, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Schilling till Aftonbladet.

Peter Schilling, kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.

Vill att nyanlända får bo kvar

Kommunalrådet känner till sex besök varav fyra hittills har polisanmälts. Han har inte drabbats själv.

– Ska jag vara riktigt ärlig så är jag skitförbannad på att man beter sig så här. Jag menar att det är ett indirekt hot här. Man ställer krav och kommer hem till folk – det är ju rena rama maffiametoderna.

Den senaste kampanjen mot styret i Sundbyberg har enligt kommunalrådet pågått i ett par månader. Gruppen är kritisk mot att nyanlända som fått tillfälligt boende i Sundbybergs kommun måste flytta efter två år.

Organisationen kallar det vräkning – kommunalrådet menar att allt sker helt enligt bosättningslagen.

– När flyktingar kommer till en kommun garanterar vi bostad i två år. I Sundbyberg har vi sagt att vi ger barnfamiljer fyra år på sig att hitta en bostad. Under de här två åren får man ett tillfälligt kontrakt, och massor av hjälp från Socialtjänsten, boendecoacher och liknande.

”Totalt orimligt krav”

Om personerna som inte har familj skulle få bo kvar efter två år skulle det innebära att de gick före i bostadskön, enligt kommunalrådet.

– Det tar ungefär sju år att få en lägenhet i Sundbyberg. Det vore djupt orättvist mot de som står i bostadskö att man på något sätt skulle få förtur framför ensamstående mödrar, ungdomar och pensionärer. Att unga friska människor ska gå dem är ett totalt orimligt krav som de dessutom är hotfulla med. Det är inte klokt det här alltså, säger Peter Schilling.

Peter Schilling.

Gruppen uppger själva att de riktar sig mot en ”extrem ojämlikhet på bostadsmarknaden” och arbetar med bland annat organisering, opinionsbildning och ”aktivt deltagande i konflikter”.

De har tidigare satt upp affischer om att ”bojkotta Peter Schilling och Socialdemokraterna”.

”Socialdemokraterna profilerar sig som ett parti som är ”bra för invandrare”. Det stämmer inte”, står det på en affisch.

Polisen utreder – som ofredande

Affischering och opinionsbildning säger Peter Schilling att han kan leva med – men att nätverket nu ”passerat skammens gräns”.

– Det klart att som politisk representant ska man vara tillgänglig för medborgarna. Men inte hemma! Hemma bor ens familj, man kanske har en partner, en sambo, barn, som överhuvudtaget inte är förtroendevalda. Det är helt oacceptabelt.

Organisationen har ingen talesperson och lämnar inget telefonnummer på sin hemsida. Stockholmspolisen bekräftar att det finns en polisanmälan i ärendet, som i nuläget rubriceras som ofredande.

På måndagen har organisationen skrivit ett svar. Gruppen skriver att de i torsdags besökte politikerna för att överlämna en skrivelse om att dra tillbaka 16 avhysningar som just nu är i domstol.

”Vår intention var aldrig att skrämma eller hota dem. Dessutom anser vi att det måste ställas i relation till det obehag de vräkningshotade hyresgästerna dagligen upplever”, skriver de.