Moderaterna

Var femte plats på polisutbildningen tom

Av: 

TT

NYHETER

Mer än var femte plats till höstterminens polisutbildning står tom. Myndigheten själv pekar ut pandemin som en förklaring, men från politiskt håll är man överens om att yrket måste bli mer attraktivt.

Hur det ska gå till råder dock större oenighet om.

– Vi hade självklart hoppats på en högre siffra, men vi är ändå nöjda med tanke på omständigheterna, säger Anders Henckel, tillförordnad gruppchef på polisutbildningen.

Av polisutbildningens 1 020 lediga platser till hösten tillsattes 794. Av dem fick 21 i våras anstånd och påbörjade i stället sin polisutbildning nu i höst.

Henckel säger att man hade hoppats på att fylla hela kvoten, men ser det ändå som positivt att man nästan nådde upp till 800 nya studenter, trots att prövningarna till utbildningen av smittoskäl stoppades under flera veckor.

– På grund av pandemin var det många som prövade sent hos Rekryteringsmyndigheten och valde att börja vårterminen 2021 i stället, säger han.

Saknar behörighet

En annan förklaring till att man inte lyckas fylla utbildningarna är enligt Henckel att det är många sökande som saknar behörighet.

– Egentligen vill vi inte ha fler sökande utan rätt sökande. Många som söker till oss har inte betygskraven och då går man inte vidare.

Enligt Rekryteringsmyndighetens rapport saknades behörighet i över hälften av drygt 23 000 ansökningarna som inkom till och med juli i år (många var dubbletter och antalet unika ansökningar var runt 19 000).

Lönesatsning

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson på Moderaterna, säger att attraktiviteten för yrket måste öka om man ska kunna locka rätt personer.

– För mig är det klart att man inte kommer runt frågan om attraktivitet och polisernas löneläge, säger han.

– Jag tror man behöver göra en riktad lönesatsning som vi inledde med vår M-KD-budget efter valet. Jag ställer mig frågande till varför regeringen inte fullföljer den.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) understryker dock att lönefrågor är upp till parterna att komma överens om. Regeringen i sin tur fortsätter sin satsning på myndigheten, med 1,9 miljarder kronor mer under 2021, säger han.

– Men vi kan konstatera att villkor och löner har förbättrats på senare år, det är en förutsättning för att nå målet om 10 000 fler polisanställda.

Färre poliser

Johan Forssell är även kritisk till att antalet poliser på gatan i dag inte är högre än vad det var för tio år sedan.

– Det är faktiskt så att antalet poliser i yttre tjänst har blivit färre. Samtidigt har befolkningen ökat kraftigt och vi har en eskalerande gängkriminalitet. Det är naturligtvis helt obegripligt och orimligt.

Mikael Damberg hänvisar till regeringens mål om 10 000 nya polisanställda till 2024, och säger att man redan kommit halvvägs.

– Vi skulle behövt utbilda och anställa poliser under ett antal år tillbaka, men det gjordes inte. Den tidigare regeringen drog ned utbildningen med 90 procent, vilket skapade stora underskott. Men det är bra att vi är överens om att vi behöver bli fler poliser, och det kommer också att öka, säger han.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna