Jan Myrdal

Jan Myrdal har dött

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

Den kände författaren och debattören Jan Myrdal har dött, 93 år gammal.

Han somnade in under förmiddagen på sjukhus.

– Den sista tiden var han dämpad. Han kunde prata men han kunde inte skriva längre vilket gjorde att han tappade livsgnistan, säger Lasse Diding om Myrdals bortgång.

Författaren Jan Myrdal, 93 år, åkte in på sjukhus i onsdags kväll med förmodad blodförgiftning. Under fredagsförmiddagen somnade han in för gott, berättar Lasse Diding, initiativtagare till grundandet av Jan Myrdalsällskapet

– Jan har varit försvagad senaste månaderna så det kom inte helt oväntat. Jag har träffat honom regelbundet på slutet och pratat med honom om hans böcker och då har han berättat intensivt, men under den sista tiden har han varit dämpad, säger Lasse Diding och fortsätter:

– Han kunde prata och berätta men han kunde inte skriva längre, vilket gjorde att han tappade livsgnistan.

”Främsta debattören Sverige haft”

Myrdal är känd som stark vänsterdebattör, ofta med åsikter som gått mot strömmen. Han har gett ut en lång rad skönlitterära verk och självbiografier, grundat tidskriften Folket i Bild/Kulturfront och skrivit debattexter för bland andra Aftonbladet så sent som 2016.

Åsa Linderborg, tidigare kulturchef på Aftonbladet och numera senior reporter, säger att Jan Myrdal haft ett enormt inflytande på samhällsdebatten i Sverige – och kommer att fortsätta vara relevant lång tid framöver på flera sätt.

– Framförallt tror jag att vi kommer att återvända till det som Myrdal skrivit om yttrandefrihet, där är han kanske den främsta debattören som Sverige någonsin har haft. Det är frågor som ökar i aktualitet och vill man hämta argument för ordens frihet ska man läsa Jan Myrdal, säger Åsa Linderborg.

Jan Myrdal hemma i Varberg.

Rabalder efter barndomsbok

En bok som väckt stor uppmärksamhet är Barndom från år 1982. I boken kritiserar Jan uppfostringsmetoderna som hans välkända och Nobelpristagande föräldrar, Alva Myrdal och Gunnar Myrdal, använde.

– Han förnyade den svenska självbiografin med sin egna barndomsskildringar i det som han själv kallade för jaglitteratur. Det fick stående ovationer även från motståndarna för att det var bra litteratur med ett makalöst språk, säger Åsa Linderborg.

Sveriges största öppna privatbibliotek

Lasse Diding grundade Jan Myrdalsällskapet år 2008 och upplät senare, tillsammans med Henning Mankell, även ett hus i Varberg till det stora privatbibliotek som Jan Myrdal donerat till sällskapet.

Det är, med sina 50 000 böcker om stora samhällsfrågor under det senaste seklet, Sveriges största privatbibliotek som är öppet för allmänheten.

Jan Myrdal under våldsam demonstration mot Vietnamkriget.
Jan Myrdal.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jan Myrdal

Varberg

Henning Mankell

Böcker

Gunnar Myrdal

Alva Myrdal

Aftonbladet