Mus-år i år: ”Goda förutsättningar att föröka sig”

Kraftig ökning av fyrbenta inkräktare

Det är högsäsong för musproblem just nu.

När de rekordmånga gnagarna nu tar sig in i hus runt om i landet finns det anledning att hålla lite extra koll på tallriken.

– De kissar och bajsar troligtvis i maten, säger Anders Brandin på Anticimex till P4.

I år är det ett riktigt musår. Ett milt klimat har lett till att det finns gott om föda och därmed också en kraftig ökning av möss.

– De har haft goda förutsättningar att föröka sig, konstaterar Anders Brandin, ansvarig för konsumentfrågor på Anticimex för region Södra och Norra Norrland, till P4 Dalarna.

När det blir kallare utomhus och tillgången på föda tryter, letar sig mössen istället in i våra hus.

Medan vissa gläds åt möss som husdjur, är det nog få som välkomnar en musinvasion.

2020 är ett riktigt mus-år.
2020 är ett riktigt mus-år.

Kan orsaka bränder

När mössen tar sig in har de dels som mål att slipa ned sina tänder, som växer hela livet och som till slut kan bli så långa att djuren inte kan öppna munnen ordentligt utan svälter ihjäl.

Det gör att de gnager på hårdare material, exempelvis elkablar, vilket kan orsaka strömavbrott och till och med bränder.

Mössens entré i hemmen har också en annan, mindre allvarlig men otrevlig konsekvens.

– När de kommer in letar de efter föda, alltså vår mat. De springer runt i maten och äter på den och kissar och bajsar även troligtvis i maten, säger Brandin till P4.

Hål på 6 millimeter tillräckligt

Husägare runt om i landet uppmanas nu att mus-säkra sina hem. Framförallt gäller det att hålla rent bland mat och skafferivaror, täta håligheter runt huset och rensa bråte och växtlighet längs med husfasaderna. En mus kan ta sig in genom ett 6 millimeter litet hål – ungefär som diametern på en penna.

Redan under sommaren genomförde Anticimex rekordmånga saneringar i villor och sommrhus av möss, 50 procent fler än föregående sommar. Under september var ökningen 30 procent jämfört med samma månad i fjol.

En ökning som delvis skulle kunna förklaras av corona. Ju mer tid vi tillbringar hemma och i våra sommarstugor desto bättre blir vi kanske också på att upptäcka och rapportera gnagarna, uppger Anticimex.

 

Publisert:

LÄS VIDARE