FN såg rekordnivåer av växthusgas i fjol

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Rök bolmar upp från en fabrik. Arkivbild.
Foto: Luca Bruno/AP/TT
Rök bolmar upp från en fabrik. Arkivbild.

Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären nådde nya rekordnivåer under 2019 och verkar ha fortsatt uppåt i år, enligt FN:s väderorgan WMO i Genève.

Många forskare väntar sig den största årliga minskningen av koldioxidutsläpp på många år sedan virusrestriktioner på grund av coronapandemin har minskat pendling och trafik med flygplan och fartyg.

Men enligt WMO handlar det om en begränsad nedgång som inte nämnvärt kommer att påverka koldioxidkoncentrationen mer än den naturliga variation som registreras mellan olika år.

Koldioxidhalten uppmättes till 410,5 ppm (miljondelar) 2019. Det finns ännu ingen data för 2020, men trenden med ökad koncentration tycks intakt, enligt WMO som hänvisar till avläsningar från Tasmanien och Hawaii.

WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas välkomnade samtidigt, i samtal med journalister, att flera länder lovar att satsa på ny, klimatvänlig teknik och teknologi när man väl tagit sig ur de ekonomiska problem som coronapandemin skapat.

Han välkomnade också möjligheten att USA återvänder till internationella klimatavtal "vilket kan utlösa en dominoeffekt och motivera fler länder att delta".

Publicerad: