Biden offentliggör ministrar på tisdag

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Andrew Harnik/AP/TT
USA:s blivande president Joe Biden.

Ännu vägrar president Donald Trump kasta in handduken. Men på tisdag ska de första namnen på ministrar i valvinnaren Joe Bidens kommande regering offentliggöras, enligt Vita husets blivande stabschef.

– Ni kommer att se de första valen till regeringen denna tisdag, säger Ron Klain i en intervju med tv-bolaget ABC:s program This Week.

Klain vill inte berätta vilka ministerposter som först ska offentliggöras, eller nämna några namn, utan alla måste vänta tills Biden själv klargör det på tisdag.

Trots alla juridiska krumbukter och överklaganden som republikanen Trump satt in är planen att demokraten Biden ska tillträda som USA:s 46:e president den 20 januari.

Valt finansminister

Biden sade i förra veckan att han ska bilda en regering som återspeglar den mångfald som finns i landet och inom det egna partiet.

Han sade också att han redan har namnet klart för finansministerposten.

I spekulationerna om vem som ska ta över finansdepartementet ingår bland andra Janet Yellen, Sarah Bloom Raskin och Lael Brainard som alla har haft eller just nu innehar höga poster i landets centralbank (Fed).

Trump fortsätter att envist hävda valfusk, och fortfarande utan att presentera bevis. Han utmanar valresultatet genom domstolsprocesser och påtryckningar mot partikamrater i flera av de delstater han förlorade vid valet den 3 november.

"Är frätande"

Ron Klain säger att presidenten förkastat demokratin och kommer med grundlösa och mycket problematiska beskyllningar som har förkastats i 34 valkretsar hittills.

– Det är frätande, det är skadligt, men . . det kommer att inte att förändra utgången av det som händer här klockan 12.00 den 20 januari: Joe Biden kommer att bli USA:s nästa president, säger Klain.

Han säger också att installationsceremonin i Washington kommer att bli mindre än traditionellt för att skydda människor från att bli smittade.

– Det kommer av uppenbara skäl inte att bli samma slags installation som vi haft tidigare.

– Vi vill bara försöka hitta ett sätt att göra det så säkert som möjligt, fortsätter Klain.

Publicerad: