Pytteliten uggla räddad ur jättelik gran

Den jättelika granen har hånats för sina glesa grenar.

Men de dolde ett litet mirakel.

– Det är som taget ur en film, säger vildvårdaren Ellen Kalish till BBC.

Julgranen vid Rockefeller Center är en av världens mest berömda och har skymtats i otaliga julfilmer som utspelar sig i New York. Nu har verkligheten levererat en historia som skulle kunna vara tagen ur en Disney-film.

När den 23 meter långa granen höggs ner i skogen i Oneonta, New York, för att färdas de 27 milen till Manhattan följde en cirka 20 centimeter kort fripassagerare med.

Den lilla ugglan överlevde tre dygn i den nedhuggna granen utan mat och dryck tills den hittades av en transportarbetare.

– Det är otroligt att den inte blev krossad, säger Ellen Kalish vid Ravensbeard Wildlife Center dit den togs efter upptäckten och har fått återhämta sig sedan dess, till BBC.

Rockefeller mår bra nu

Efter undersökning hos veterinären och en röntgenundersökning har ugglan, som givetvis fått namnet Rockefeller, nu friskförklarats. Den äter möss och dricker vatten.

– Än så länge är han lugn och försiktig. Han är väldigt alert och klarögd. Och söthetsfaktorn är över skalan, säger Ellen Kalish.

Rockefeller är en rostpärluggla, en liten uggla som fullvuxna brukar bli ungefär 20 centimeter med en medelvikt på 80 gram.

– Det är en väldigt intressant art. De är nattdjur och ses sällan om inte någon specifikt letar efter dem, säger Ellen Kalish.

Granen har hånats

Rockefeller, som nu fått mer närkontakt med människor än de flesta andra rostpärlugglorna, ska snart förhoppningsvis släppas tillbaka till kompisarna i granskogen i Oneonta.

Själva julgranen har inte uppvisat liknande filmiska kvaliteter – åtminstone inte hittills. Den har snarare utpekats som en sorglig historia, till skillnad från tidigare års praktfulla träd. Av belackare på sociala medier har granen med sina glesa grenar och märkliga form setts som en passande symbol för skitåret 2020.

Men förhoppningen är att den med lite fix, ljus och dekorationer ska lysa upp staden vid den officiella invigningen 2 december.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN