Ökad smitta på äldreboenden

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En sjuksköterska utför ett covidtest på en patient. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En sjuksköterska utför ett covidtest på en patient. Arkivbild.

Covidsmittan fortsätter att öka i Sverige. Och det märks inte minst på landets äldreboenden.

Läget är fortsatt allvarligt, lyder budskapet på torsdagens pressträff om coronaviruset. 67 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige. Därmed har totalt 6 622 avlidit och sammanlagt 236 355 personer bekräftats smittade med sjukdomen i landet, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Även om vi har en avmattning av ökningen har vi ingen minskning av antalet fall. Det är en stor risk att det blir en belastning på vården och övriga samhället. Det gäller verkligen att vi kan bryta den trenden, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Socialstyrelsen visar en brant kurva över covid-19 i äldreomsorgen.

– Smittan ökar på de särskilda boendena. Nivån ligger på den som vi rapporterade i våras. Men vårens siffror var i underkant eftersom vi testar mer nu, med fler mildare diagnoser, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen.

Tegnell påpekar återigen att äldre personer löper störst risk för att dö av sjukdomen.

– Det är en väldigt tydlig åldersrelation, säger han.

Men en ljusning finns. De lokala skärpningarna av Folkhälsomyndighetens allmänna råd verkar ha effekt enligt Anders Tegnell.

– Vi har haft en avtagande takt sedan vi införde de här råden. Men exakt hur stor påverkan det haft på nedgången kan vi inte säga. Helt nöjda är vi inte förrän vi får ner det på en lägre nivå, säger han.

Publicerad: