Ministern om skjutningarna: Kommer fler bakslag

Mikael Damberg har upprepat att skjutningarna minskar tack vare polisens kraftsamling.

Men nu sköljer en ny våg av dödsskjutningar över Sverige – och en rapport placerar oss i Europas bottenliga.

– Det kommer komma bakslag och det kommer fler skjutningar i Sverige tyvärr, säger inrikesministern.

Sverige skakas återigen av en våg av dödsskjutningar. I går sköts två män till döds i Stockholmsförorterna Hjulsta och Husby. I förrgår sköts en man ihjäl i Göteborgsförorten Hjällbo.

En man sköts till döds i Husby under måndagen.
En man sköts till döds i Husby under måndagen.

Den nattsvarta utvecklingen går rakt emot inrikesminister Mikael Dambergs (S) förhoppningar. I samtal med journalister i slutet av januari gjorde han klart att Stockholmspolisen med en ny polisledning kraftsamlat för att få stopp på skjutningarna. 2020 inträffade exceptionellt många skjutningar i huvudstaden, men med polisens nya metoder skulle trenden vända, sa inrikesministern.

– Jag tror att det kommer ge resultat, det gör stor skillnad när polisen är så offensiv, sa han.

Budskapet upprepades i Ekots lördagsintervju i helgen. Skjutningarna har minskat med nästan 40 procent i år och inrikesministern sa att en stark polisiär närvaro, samt att många kriminella sitter häktade, har haft effekt.

På söndagen dödades en man i Hjällbo.
På söndagen dödades en man i Hjällbo.
 Mikael Dambergs (S) har gett löften om minskat våld  tack vare polisens kraftsamling.
Mikael Dambergs (S) har gett löften om minskat våld tack vare polisens kraftsamling.

Moderaterna: Hyckleri

Även om statistiken hittills i år pekar på en minskning så ligger Sverige högt i internationella mått. En ny rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att ökningen av dödsskjutningar i Sverige är unik jämfört med andra europeiska länder. Rapporten tar dock inte med statistik från de två senaste åren.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Johan Forssell kallar utvecklingen för en skandal. Ett stort ansvar vilar på regeringen, som han anser duckar frågor om att sätta in effektiva åtgärder. Forssell nämner bland annat det moderata förslaget om preventiv avlyssning. Det innebär att gängmedlemmar ska kunna avlyssnas utan konkret brottsmisstanke.

– Jag vet inte hur många pressträffar Damberg har haft om hur fantastiskt Encrochat är. Samtidigt vägrar han se till att svensk polis och svenska åklagare ska få det här verktyget. Det är ett hyckleri, säger Forssell.

”Det är ett hyckleri, säger Forssell om Damberg.
”Det är ett hyckleri, säger Forssell om Damberg.

Finns flera röda konflikter

Mikael Damberg ser mycket allvarligt på de senaste dygnens skjutningar och säger att det drabbar människor som bor i områdena hårt.

Hur kunde du göra missbedömningen att skjutningarna kommer minska?

– Jag står fast vid det som rikspolischefen har sagt, att vi delvis är i ett nytt läge därför att skjutningarna har minskat överlag i Sverige. Men det betyder inte att det inte kommer att skjutas i gängkriminella miljöer. Det finns flera röda konflikter mellan kriminella gäng som när som helst kan blossa upp. 

Ditt budskap i lördagsintervjun var att det ser ljusare ut, var inte det en missbedömning?

– Jag har sagt att det skjuts mindre i början på det här året än förra, men det är mycket arbete som återstår.

En man sköts ihjäl i Hjulsta under natten till tisdagen.
En man sköts ihjäl i Hjulsta under natten till tisdagen.

Hemlig dataavläsning

Damberg nämner bland annat 5 000 nya poliser, skärpta lagstiftningar och nya verktyg för polisen. Johan Forssells kritik om att inte införa preventiv avlyssning tycker han är missvisande.

Enligt honom skulle inte svensk polis få samma verktyg som den franska om M-förslaget blir verklighet.

– Jag har inte stängt dörren för preventiv avlyssning men kan konstatera att det nya hemliga tvångsmedlet som den här regeringen just har infört i form av hemlig dataavläsning bara har börjat gälla några månader. Det har enligt rikspolischefen potential att genomföra ett Encrochat-avslöjande om året i Sverige.

Fotnot: Encrochat var en krypterad tjänst som bland annat användes för organiserad brottslighet. Fransk polis lyckades knäcka tjänsten, vilket har lett till att flera kriminella nätverk och planer har avslöjats även i Sverige.

Publisert:

LÄS VIDARE