Viktor Tatarintsev

Ann Linde protesterar mot ryskt mordkommando i Sverige

Av: 

Peter Kadhammar

Utrikesminister Ann Linde protesterar mot ryskt mordkommando i Sverige.
Utrikesminister Ann Linde protesterar mot ryskt mordkommando i Sverige.

NYHETER

Utrikesminister Ann Linde kallade i tisdags till sig Rysslands ambassadör för ett mycket ovanligt - och för Ryssland obekvämt - samtal.

Linde begärde att Ryssland överlämnar information om tjetjenska myndigheters medverkan i mordförsöket på en man i Gävle 26 februari förra året.

Offret Tumsu Abdurakhmanov, 35, är en tjetjensk religiös dissident som arbetar för att landet ska bli självständigt från Ryssland. Abdukrakhmanov hade flytt till Sverige efter hot från tjetjenska myndigheter. Han bodde i en lägenhet i andra hand i Gävle.

Attackerades med hammare

En utsänd torped från Ryssland tog sig in i lägenheten och överföll Abdurakhmanov med en hammare. Abdurakhmanov lyckades freda sig och slog ner torpeden som senare dömdes till tio års fängelse av tingsrätten. Hovrätten för nedre Norrland skärpte straffet till tolv års fängelse första april i år.

Hovrätten skrev i domen: ”det är mycket som pekar mot att det är en resursstark aktör knuten till den tjetjenska ledningen som ligger bakom angreppet.” Tingsrätten var hårdare: ”Den utredning som utförts visar på en rad omständigheter att det är en statlig aktör.”

Torpeden skulle få 50 000 euro för mordet.

Tumso Abdurakhmanov, Tjetjensk dissident som Ryssland försökt att mörda i Sverige.

Linde: Råder ingen tvivel

Mordförsöket innebar att Sverige blev indraget i ett större europeiskt spel där ryska mordkommandon mördat eller försökt mörda avhoppare och oppositionella som flytt till bland annat England, Frankrike, Tyskland och Ukraina.

Utrikesminister Ann Linde säger i en skriftlig kommentar till Aftonbladet att regeringskansliet tagit del av domen och att det är ”oacceptabelt att statsaktörer medverkar till brottslighet i Sverige.”

I tisdags kallade hon upp den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev och förklarade att det inte råder något tvivel om att Ryssland bär ansvar för tjetjenska myndigheters agerande. Hon begärde att Ryssland överlämnar information om uppgifterna om tjetjenska myndigheters medverkan i mordförsöket.

Aftonbladet har försökt nå ryska ambassaden för en kommentar. Ett automatiskt meddelande i växeln säger att alla samtal spelas in, sedan bryts linjen.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Viktor Tatarintsev

Ann Linde

Ryssland

Ryska ambassaden

Gävle