Nyamko Sabuni: S-politik har varit skadlig för landet

Liberalerna vill avveckla januariavtalet och siktar mot en borgerlig regering efter valet 2022.

Sabunis linje fick direkt hård kritik för att öppna dörren för SD.

– Vi samtalar inte om sakfrågor som inte går i linje med den liberala värdegrunden, säger Nyamko Sabuni.

Nyamko Sabuni höll i dag en pressträff där hon meddelade att Liberalerna vill avveckla januariavtalet och sträva mot en borgerlig regering efter valet 2022.

– Vi måste berätta för väljarna vad vi ser oss själva att vara för slags parti, och vi menar att vi är ett liberalt, allmänborgerligt parti. Januariavtalet har ett slut och efter januariavtalet måste vi berätta hur vi ser på framtida regeringar – och då menar vi att vi vill eftersträva en borgerlig regering, säger partiledaren till Aftonbladet.

I en sådan ser hon Ulf Kristersson som statsminister, förutsatt att Moderaterna blir det största av partierna.

– Jag skulle önska att alla fyra kan vara med, vi bjuder upp till dans och tar det här initiativet så att såväl Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna ska tycka det är en spännande tanke att försöka återförenas igen. Men varje parti får ju fatta sitt eget beslut, säger Nyamko Sabuni.

Liberalerna mycket splittrade

Omedelbart efter talet blev det uppenbart att Liberalerna varit splittrade kring den nya linjen. Bara 13 av partistyrelsens 23 ledamöter röstade för, enligt källor till TT.

Anna Starbrink, liberalt regionråd i Stockholm, är mycket kritisk och säger till Aftonbladet att det vore förödande om Liberalerna skulle ”kohandla” med Sverigedemokraterna.

På detta svarar Nyamko Sabuni att det snarare är kohandel som bedrivs i det nuvarande upplägget.

– Jag håller med om kritiken, det är precis kohandel jag ogillar. Det är också därför detta samarbete som vi befinner oss i i dag inte alltid känns rätt. Vi har jättemycket liberal politik inom ramen för januariavtalet, men vi har också fått ge avkall på annat till förmån för socialdemokratisk, miljöpartistisk politik som jag många gånger tycker är skadlig för landet. Inte minst när vi tänker på integration, kampen mot kriminalitet, energiförsörjning, klimatomställning där mycket blir symbolpolitik. Så vi befinner oss i ett läge där det är kohandel, säger Nyamko Sabuni.

Samtal – men inte regering – med SD

Nyamko Sabuni skriver på DN Debatt att det kommer vara ”nödvändigt att samtala och söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier”. Men hon skriver också att Liberalerna ”självfallet inte kommer att acceptera en regering där Sverigedemokraterna ingår”.

Finns det några sakfrågor där du inte ser att ni skulle kunna samtala eller söka samsyn med Sverigedemokraterna?

– Det skulle jag nog säga gäller alla partier, vi samtalar inte om sakfrågor som inte går i linje med den liberala värdegrunden.

Vilka är det då?

– Vi tycker det är väldigt viktigt med till exempel rättsstatens principer, fria domstolar. Vi tycker det är viktigt med fri kultur, den ideella sektorns möjligheter att verka, journalistik och public service. Vi tycker det är fortsatt viktigt med internationell solidaritet, där jag kan nämna frågor som ansvar för flyktingar ute i världen, biståndspolitik, minoriteters rättigheter – men inte minst internationellt samarbete med andra demokratier och att utveckla EU-samarbetet. Så det finns ju ett antal liberala värden och principer som vi inte kommer diskutera med något parti i riksdagen om de har intresse av att ifrågasätta dem.

Krissiffran för L: 2,7 procent

Som opinionsläget ser ut är riksdagsplatsen i rejäl fara för Liberalerna inför det kommande valet.

Partiet har gått dåligt under lång tid och i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop som publicerades i morse samlade Liberalerna 2,7 procents stöd.

– Det är långt till valdagen och jag tror att för väljarna så är det viktigaste att veta vad vi vill göra för att ta oss an samhällsproblemen. Så vi kommer presentera en liberal agenda, säger Nyamko Sabuni och nämner integrationsproblem, skolan och energiförsörjning.

Partistyrelsens beslut ska behandlas av Liberalernas partiråd den 28 mars.

PODD Sabunis nya giv

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE