Aftonbladet

’Vi var tidiga medan alla andra väntade’

Aftonbladets förre vd Gunnar Strömblad, 70 år i dag, om hur tidningen blev Sveriges viktigaste nyhetskälla

Av: 

Mary Mårtensson

NYHETER

Under nästan ett decennium var Gunnar Strömblad vd för Aftonbladet. Hetluften inom media saknar han dock inte längre.

I dag fyller han 70 år.

Gunnar Strömblad, 70 år i dag!
Gunnar Strömblad, 70 år i dag!

Under 25 års tid innehade Gunnar Strömblad mycket höga positioner både på Aftonbladet och på systertidningen Svenska Dagbladet.

Den långa mediekarriären avslutade han som koncernchef för Schibsted Sverige.

Grattis på 70-årsdagen, Gunnar Strömblad! En klassisk ”sportfråga” – hur känns det?

–Tack så mycket! Jag tycker inte det känns något särskilt. Jag har aldrig haft några ålderskriser. Någon fest väntar dock inte, med tanke på pandemin, utan en stillsam middag hemma på tu man hand med sambon Ethel.

Han hoppas dock på ett större firande i sommar, beroende på om de hunnit bli vaccinerade då. Gunnar Strömblad rekryterades som ekonomichef till Aftonbladet 1987. På den tiden låg tidningen i ruffiga lokaler i de gamla Klarakvarteren i Stockholms city. Tidningshuset var bedagat och stämningen på tidningen bohemisk.

Aftonbladet var tidigt ute på nätet. Här är det premiär för aftonbladet.se 1994.

En drivande kraft

Aftonbladet flyttade 1989 till hypermoderna lokaler i Globen i Stockholm, en miljö som i jämförelse med Klara framstod som futuristisk. Här fanns framtiden! Året därpå utsågs Gunnar Strömblad till vd för tidningen.

Nio år senare ”knycktes” han av Svenska Dagbladet till samma post. Gunnar Strömblad kom under sin tid på Aftonbladet att sätta stort avtryck och var en av de drivande krafterna bakom Aftonbladets enorma framgångar – något som inte minst Aftonbladets chefredaktör och nuvarande vd, Lena K Samuelsson, kan intyga.

Hon arbetade med Gunnar Strömblad först på Aftonbladet och sedan på Svenska Dagbladet, dit hon rekryterades av honom för att bli chefredaktör 2001.

– Gunnar var ju vd på Aftonbladet under en tid när grunden lades för det Aftonbladet som vi har i dag, det stora moderna mediehuset. Han har varit väldigt betydelsefull både för Aftonbladet och för Svenska Dagbladet, säger Lena K Samuelsson.

När Gunnar Strömblad kom till Aftonbladet var det ett företag i kris. När han slutade var Aftonbladet ett företag med god lönsamhet – och dessutom Sveriges största tidning.

– Det var ett stort förvandlingsnummer som genomfördes under de åren, säger han.

Gunnar Strömblad jublar över bokslutet 1998 på taket till tidningshuset i Globen.
Aftonbladets publisher och chefredaktör Lena K Samuelsson.

Först ute på internet

Men han tar inte åt sig hela äran, utan talar om vikten av lagarbete, om att omge sig med skickliga medarbetare. Han framhåller den stora betydelse som Aftonbladets dåvarande chefredaktör Thorbjörn Larsson hade.

Under duons ledning kom Aftonbladet att bli världsledande digitalt. Aftonbladet var den första tidningen i världen att börja publicera sig på internet.

Det skedde 1994, långt tidigare än alla andra tidningar, som hamnade på efterkälken i den digitala revolutionen.

”Enorma fördelar”

– Det har lett till att Aftonbladet blev Sveriges viktigaste nyhetskälla. Vi var så tidiga, medan alla andra ville vänta och se. Det gav oss enorma konkurrensfördelar som Aftonbladet fortfarande har glädje av, säger Gunnar Strömblad.

Några andra extraordinära minnen från Aftonbladet?

– Det helt dominerande minnet är ju när Aftonbladet gick om Expressen hösten 1996. Det var en stor händelse. Det var en helt fantastisk sak att få vara med om och något som alla hade betraktat som helt omöjligt.

Gunnar Strömblad utsågs 2007 till Sveriges mäktigaste mediemakthavare av tidskriften Resumé.

Du gick i pension 2012 vid 62 års ålder. Hur upplevde du det att inte längre vara i hetluften?

– Det är klart att man kunde sakna det litegrann, men det gick ganska snabbt över. Det har varit rätt skönt att slippa ansvaret och att kunna disponera min tid själv.

Vad är det bästa med att vara pensionär?

– Det är att rå över min tid. Eftersom jag hade mycket ansvar i ledande position i många år, så var det väldigt skönt att bli pensionär. Det var som att bli av med en ryggsäck, säger Gunnar Strömblad.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet

Svenska Dagbladet

Tidningar