Överläkaren larmar om skenande smitta: Alla måste skärpa sig

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Antal smittade i Gällivare har ökat med drygt 350 procent på en vecka.

Nu larmar överläkare Ola Wulf om en ohållbar situation på sjukhuset.

– Detta är det värsta läget någonsin – ett stort misslyckande, säger han.

Gällivare var den kommun som drabbades hårdast av covid-19 förra våren. Nu slår överläkaren Ola Wulf på Gällivare sjukhus larm om en ny covidkris.

– Vi har både många covid-patienter och patienterna som tidigare höll sig hemma för andra sjukdomar. Nu blir det lök på laxen och det tar mycket resurser, säger han.

Enligt siffror från regionen har Gällivare gått från 14 till 63 fall av covid-19 förra veckan – en ökning på drygt 350 procent, som NSD tidigare rapporterat.

– Trenden är så starkt uppåt att det riskerar att bli det värsta läget någonsin. För att vara ett litet samhälle är det en stor belastning, säger Ola Wulf, är överläkare i Gällivare.

Det hårt pressade sjukhuset i Gällivare, där Ola Wulf är överläkare.
Foto: Casper Hedberg
Det hårt pressade sjukhuset i Gällivare, där Ola Wulf är överläkare.

Misslyckande att smittan sprids

Han menar att det är ett stort misslyckande att smittan sprids som den gör och menar att folk har börjat slappna av och blivit sämre på att följa restriktionerna.

– Vi håller på att falla på mållinjen. Vi hade inte varit i denna situationen om folk inte hade misskött sig. Man handlar två och två, går och fikar och kanske tar en öl på kvällen.

”Alla måste skärpa sig”

Under Gällivare kommuns lokala samverkanskonferens om covid-läget har Ola Wulf meddelat att det måste bli en skärpning på alla nivåer.

– Unga som gamla – alla måste skärpa sig. Jag tror att folk är trötta på att lyssna på att tvätta händerna, hålla avstånd och så vidare. Och unga som tror att de är odödliga, men man smittar nära och kära.

Foto: Hans-Olof Utsi/TT
Lappar på Gällivares kulturhus varnar för coronaviruset. Kulturhuset panikstängdes redan i somras, under förra smittvågen. Nu stiger antalet smittade i regionen igen.

Vårdpersonal har slutat vaccineras tillsvidare

Enligt överläkare Ola Wulf är läget på Gällivare sjukhus mer ansträngt än någonsin. Att vårdpersonalen vid sjukhuset ännu inte vaccinerats gör dessutom verksamheten än mer sårbar.

– Mina kollegor är jättejättetrötta. Året har sargat dem ordentligt, många har slutat för att de inte längre orkar. Det är olyckligt att man slutat vaccinera personal tillsvidare, det är många av de som också blir sjuka. Vi har enhetschefer som är inne på golvet och jobbar, vi tar alla vi kan och har ändå svårt att täcka pass.

Han säger att sommaren är en utmaning, han är rädd att personalen inte kommer att få vara ordentligt lediga.

– Om jag fick önska så är det alla gör lite till och anstränger sig för att följa riktlinjerna. Varför ska vi behöva falla på mållinjen nu när vi är så nära att få vaccin?

Foto: Region Norrbotten/Simon Eliasson
Överläkare Ola Wulf (mitten) tillsammans med kollegor i Region Norrbotten 2018.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE