President Trump ska vara symtomfri och har antikroppar

Av: Hans Österman, Niklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

President Donald Trump mår utmärkt och har antikroppar, enligt hans läkare Sean Conley.

– Det ger inte oss särskilt mycket information och är inte särskilt logiskt, säger immunologen Deepta Bhattacharya vid Arizonauniversitet.

Trumps läkare Sean Conley uppger i ett uttalande på onsdagskvällen, svensk tid, att presidenten varit symtomfri i 24 timmar och feberfri i fyra dygn. Hans hälsotillstånd bedöms vara “inom det normala”.

Ett blodprov från måndagen visade dessutom att han har mätbara nivåer av IgG-antikroppar mot coronavoruset, uppger Conley i uttalandet.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan det ta tid för kroppen att bilda antikroppar och ett prov bör inte tas förrän tidigast tio dagar efter sjukdomsdebut.

Att Trump har antikroppar kan eventuellt förklaras av att han under helgen behandlades med en experimentell antikroppsmedicin på sjukhuset.

Anders Sönnerborg, professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska institutet, uppger för Aftonbladet att det är fullt möjligt att testet reagerat på antikroppar från medicinen.

”Han sägs ha haft mild sjukdom som normalt gör att antikroppar utvecklas senare till låga nivåer. Även om det ej är vetenskapligt visat säkert ännu så är det troligt att den antivirala behandling han fått gör så att antikroppstveckling försenas ytterligare. Så med alla reservationer är det mest troliga att det är de artificiella antikropparna som upptäcks alternativt att han blev sjuk innan torsdagen”, skriver Anders Sönnerborg i ett mejl till Aftonbladet.

Testet vet inte skillnad

Immunologen Deepta Bhattacharya vid Arizonauniversitet i USA säger till New York Times att det inte säger särskilt mycket att Trump har antikroppar eftersom de kan härröra från behandlingen.

Hala Mirza, talesperson för Regeneron som tillverkar medicinen, säger att ett vanligt test sannolikt inte skulle göra någon skillnad på antikroppar som producerats av den egna kroppen och sådana som tillförts vid en dos av deras läkemedel.

Frågan om när Trump smittades får inte heller något tydligt svar av att han sägs ha antikroppar, enligt Marion Pepper som är virolog vid University of Washington.

Hon säger till New York Times att vanligen uppstår antikroppar hos coronasmittade efter mellan 8 och 14 dagar. Kortast kända tid från infektion till antikroppar är enligt Pepper fem dagar.

Vilket datum som presidenten smittades är delvis intressant då det spekuleras i att han kan ha varit smittade redan under den kaosartade debatten mot Joe Biden.

Men det många coronaexperter pekar på är att president Donald Trump kan vara i en den fas då han efter en första tids sjukdom mår bättre – och sedan blir dålig igen.

Något som visat sig drabba en del av dem som blivit covid-sjuka.

President Trump ska under onsdagsmorgonen ha sagt att “Jag mår utmärkt”.

Och återvände senare under dagen till det Ovala rummet i Vita huset för första gången sedan han flögs till sjukhus.


Publicerad:

LÄS VIDARE