Uppsala

Sjukvårdsdirektören: ”Kan finnas behov av lokala riktlinjer”

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Nästa vecka kan besöksförbudet återinföras på en del äldreboenden, köpcentrum stängas och andra lokala restriktioner införas för att minska smittspridningen av covid-19.

Det meddelade Folkhälsomyndigheten under tisdagens presskonferens.

I Uppsala där antalet coronafall ökar kraftigt välkomnar sjukvårdsdirektören beslutet.

”Jag tycker att det är bra att möjligheten kommer att finnas”, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala.
”Jag tycker att det är bra att möjligheten kommer att finnas”, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala.

Folkhälsomyndigheten har beslutat att införa tillfälliga lokala skärpningar av de allmänna råden – i hopp om att minska smittspridning och få ner smittotalen av covid-19 som stiger i landet.

– Det är en möjlighet för Folkhälsomyndigheten att besluta i samråd med smittskyddsläkare om att vissa åtgärder ska kunna vidtas, sa Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten, under tisdagens presskonferens.

– Vi kommer till exempel kunna besluta om att man ska avstå från att åka kollektivtrafik, från att besöka särskilda boenden, avstå från att besöka köpcentrum om det inte är nödvändigt, att över huvud taget vara i inomhusmiljö där många samlas. Det kan vara att avstå från restaurangbesök och fysisk kontakt med de man inte bor med.

Besöksförbud inte aktuellt

I Uppsala, som är en av de värst drabbade områdena just nu, utesluter inte Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, lokala restriktioner.

– Det kan absolut finnas behov av lokala riktlinjer, för vi vill inte stänga ner mer än nödvändigt. Jag tycker att det här är jättebra. Det ger oss möjligheter att agera när det behövs, säger han.

– Någonting som vi varit oroliga för hela tiden är situationen för de mest svaga, de mest utsatta, de äldre. Det är där de bor som vi inte vill att det ska komma in någon sjukdom.

Trots att flera äldreboenden fått in covid-19 sedan besöksförbudet hävdes den 1 oktober är det dock inte aktuellt att återinföra det lokalt i nuläget, enligt sjukvårdsdirektören.

– Nej, det skulle jag inte vilja säga just nu.

”Oroväckande smittspridning”

Om Folkhälsomyndigeten hade lättat på restriktionerna gällande folksamlingar förra veckan så hade det dock kunnat bli aktuellt med andra riktlinjer i Uppsala, från och med 19 oktober då de lokala riktlinjerna kan sättas in.

– Om de hade öppnat upp för samlingar över 500, så hade jag nog agerat med tanke på det läge som vi befann oss i då, säger sjukvårdsdirektören.

– Och smittspridningen är fortsatt oroväckande. Vi har haft de två första dödsfallen i dag på länge och nu när smittspridningen går upp så kommer också dödsfallen och det är väldigt ledsamt.

Han är dock förtegen om när, var eller hur lokala restriktioner kan komma att införas i länet.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppsala kommun: Det gäller vid besök på äldreboenden

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Region Uppsala

Covid-19

Coronaviruset