EU ska snabbt sudda terrorpropaganda på nätet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Margaritis Schinas, vice kommissionsordförande, och EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.
Foto: Stephanie Lecocq
Margaritis Schinas, vice kommissionsordförande, och EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.

NYHETER

Terrorpropaganda som upptäcks på internet ska plockas bort inom en timme. Det är huvudsyftet när EU:s medlemsländer och EU-parlamentet efter långa och svåra förhandlingar till sist enats om en kompromiss.

Grundförslaget för att bekämpa terrormaterialet på nätet lades fram redan 2018, men har suttit fast i stor oenighet, inte minst av oro för att drabba journalistiska produkter.

"Vi har byggt in starka skyddsåtgärder för att skydda vår yttrande- och informationsfrihet", anser dock EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson i ett uttalande om torsdagens uppgörelse.

– Dagens avtal är en viktig milstolpe för att förhindra framtida attacker, säger Margaritis Schinas, vice kommissionsordförande.

Kompromissen, som kommer att kräva ett slutligt godkännande av medlemsstaterna och EU-parlamentet, ger också nationella myndigheter rätt att beordra att andra EU-länder raderar terrorpropaganda.

Frankrike har drabbats hårt av jihadistiskt motiverad terror. Landets EU-minister Clement Beaune kallar nu kompromissen för "ett stort steg framåt, lett av Frankrike".

Inte minst är det farhågor om yttrandefriheten som har gjort att frågan har försenats.

Publicerad: