Nyheter

Milstolpar för bättre klimat i EU

Av: 

TT

EU-kommissionens klimatgeneral Frans Timmermans presenterar en transportstrategi och en klimatpakt i EU. Arkivbild.
EU-kommissionens klimatgeneral Frans Timmermans presenterar en transportstrategi och en klimatpakt i EU. Arkivbild.

NYHETER

100 klimatneutrala städer om tio år och utsläppsfria flygplan år 2035. Det är några av de milstolpar som EU-kommissionen vill sätta ut på vägen mot en klimatneutral union.

De tio stolparna staplas upp i en transportstrategi som exekutive förste viceordföranden Frans Timmermans och transportkommissionären Adina Valean nu presenterar.

"För att nå våra klimatmål måste utsläppen från transportsektorn tydligt gå ner. Dagens strategi kommer att förändra hur folk och varor rör sig genom Europa och göra det lätt att kombinera olika transportsätt under en enda resa", hävdar Timmermans i ett pressmeddelande.

Bland milstolparna finns att minst 30 miljoner utsläppsfria bilar ska finnas på Europas vägar år 2030. Då ska även 100 städer ha blivit klimatneutrala och trafiken med snabbtåg fördubblats. Till 2035 hoppas kommissionen att det ska finnas stora utsläppsfria flygplan redo för marknaden, medan år 2050 ska präglas av att "nästan alla bilar, skåpbilar, bussar och nya lastbilar" är utsläppsfria. Till dess hoppas kommissionen även att godstrafiken på järnväg ska ha dubblats jämfört med i dag.

Parallellt har EU-kommissionen även lanserat en klimatpakt, som en sorts samlande bas för sitt klimatarbete. Pakten ska formellt dras igång av Timmermans under nästa vecka.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: