V-ledamoten anklagar polischef för att vara politisk

Mer kritik mot uttalandet om klaner

Mats Löfvings uttalande om klaner kritiseras internt inom polisen.

Även från politiskt håll kommer starka invändningar.

– Jag tycker polischefer ska akta sig för att bli så pass politiska som Mats Löfving uppenbarligen blivit, säger Linda Snecker (V), ledamot i justitieutskottet.

40 kriminella klaner som kommer till Sverige för att begå brott.

Vice rikspolischef Mats Löfvings uttalande i Ekots lördagsintervju har fått fäste i debatten i veckan.

Men alla delar inte polischefens bild av situationen.

Linda Snecker (V) är ledamot i riksdagens justitieutskott som hanterar frågor som rör polisen. Hon ifrågasätter själva användandet av ordet ”klan”.

– Mats Löfving har levererat en samhällsbild som väldigt många vill att den ska vara. Där man gärna kopplar ihop etnicitet och kriminalitet och sätter likhetstecken mellan de här företeelserna, säger hon.

Linda Snecker, ledamot i justitieutskottet.
Linda Snecker, ledamot i justitieutskottet.

Kopplas till människor utanför Sverige

Vad säger han om etnicitet?

– Han använder ord som klan. I svensk kontext betyder det inte familj, utan någonting som vi språkligt gör en koppling till personer som kommer utanför Sverige.

Det kan väl finnas klaner som är etniskt svenska?

– Jo, men oftast använder vi då andra ord. Ord är viktiga, särskilt för förtroendet för polisen. Sådana här ord kan underminera flera års arbete som polisen i utsatta områden har jobbat med, det skulle vara väldigt olyckligt.

En rundringning som Ekot har gjort till polisens sju regionala underrättelseenheter visar att fler ifrågasätter Löfvings resonemang. Bara för att man tillhör en stor släkt eller familj som i hög utsträckning ägnar sig åt kriminalitet behöver det inte innebära att alla i familjen är kriminella, är en invändning som lyfts fram.

Vice polischefen Mats Löfving.
Vice polischefen Mats Löfving.

Ger stora avtryck i debatten

Linda Snecker delar kritiken och anser att Löfvings formulering var olycklig. Hon vill inte spekulera i vad som låg bakom ordvalet.

– Jag känner inte Mats Löfving. Det han sa får stå för honom. Men jag litar otroligt mycket på poliser som jobbar i utsatta i områden. Jag är väldigt imponerad av deras arbete.

Om det är 40 familjer som ägnar sig åt kriminalitet, är det inte viktigt att polisen går ut med det så medborgarna får information?

– Jag tycker det är jätteviktigt att polisen informerar om hur brottsligheten ser ut i Sverige, men det är också ett uppdrag som kräver väldigt mycket reflektioner och tankearbete. Det är som att vara politiker och presentera politiska förslag. Det ger stora avtryck i den politiska debatten.

M: Oseriöst av vänstern

Den 29 september planerar justitieutskottet att ha ett möte där rikspolischef Anders Thornberg bjudits in. Utskottets ordförande Fredrik Lundh Sammeli (S) skriver i ett sms till Aftonbladet:

”I kampen mot de kriminella nätverken har vi ingen glädje av varken förenklade bilder eller höga tonlägen. Jag förväntar mig att myndigheten kommer till utskottet och redogör för uttalandet och läget.”

Johan Forssell (M), ledamot i justitieutskottet, tycker det är bra att polisen talar klarspråk.

– Det är väldigt talande att när polisen tar bladet från munnen och beskriver den vardag som många människa möter är vänsterns första reaktion att skambelägga polisen. Det är oseriöst.

Aftonbladet har utan framgång sökt Mats Löfving för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE