Här är Stefan Löfvens svar till terroroffrets familj

Deras son, Chris Bevington, 41, dog i terrorattacken på Drottninggatan.

Nu svarar Stefan Löfven på föräldrarnas förtvivlade brev – genom att beklaga och skicka med några länkar.

Precis som övriga drabbade kommer de anhöriga att få ersättning via lastbilens trafikförsäkring.

Det sista britten Chris Bevington gjorde innan han mejades ned av den framrusande lastbilen på Drottninggatan var att kasta undan sin 7-årige son.

Sonen klarade sig utan fysiska skador, men traumatiserades svårt.

För några veckor sedan berättade Aftonbladet att Chris Bevingtons föräldrar, John och Pamela Bevington, skrivit till statsminister Stefan Löfven och vädjat om hjälp till sin svärdotter och sina två barnbarn i Sverige.

”Vi ber att Sverige tar hand om och stöttar sina offer för terrorism” skrev Chris Bevingtons föräldrar.

”Djupt berörd”

Nu har de fått svar av Stefan Löfven.

”Jag blev djupt berörd av ert brev, i vilket ni delar era tankar och känslor om er son Crispins tragiska död i den fasansfulla terroristattacken i Stockholm tidigare i år, skriver statsministern.

Han förklarar också att ”den 7 april 2017 var den mest tragiska och dramatiska dagen under min tid som statsminister”.

”Jag tänker ofta på de oskyldiga offren för den här meningslösa attacken, och på deras familjer och vänner. Jag förstår till fullo er verkliga oro för er svärdotter och barnbarn.”

Chris Bevingtons föräldrar tackade för ett kondoleansbrev från Stefan Löfven, men efterlyste handling – inte bara ord - den här gången.

Men så mycket mer fick de inte nu heller.

Hänvisar till försäkringsbolag

Svaret är nämligen att offren för terrorattacken inte kommer att få någon särskild ersättning bara för att det handlar om ett terrorbrott.

Istället skickar Stefan Löfven med några länkar där familjen kan få hjälp och ersättning, i det här fallet försäkringsbolaget Moderna försäkringar och Brottsoffermyndigheten.

Spendrups lastbil, som Rakhmat Akilov stal och använde i attacken, hade en trafikförsäkring hos Moderna försäkringar – och det är genom den både de drabbade och deras anhöriga har rätt till ersättning, oavsett om man är svensk eller utländsk medborgare.

– Vi har inrättat en särskild specialistgrupp för att ta hand om dem som skadades av lastbilen och även anhöriga till avlidna, säger Fredrik Lihammer, skadechef på Moderna försäkringar.

”Redo att hjälpa alla”

– Sedan den fruktansvärda händelsen har vi haft fullservice för att hjälpa de drabbade och deras anhöriga. Och vi har verkligen försökt att sprida informationen om att vi finns här och att de är vi som lämnar ersättning i enlighet med trafikförsäkringen.

Enligt Fredrik Lihammer har Moderna försäkringar försökt förmedla sina kontaktuppgifter genom såväl media, som sjukhus och ambassader, för att nå alla drabbade.

– Vi står redo att hjälpa alla de som är drabbade. Skaderegleringen pågår, på så sätt att vi har upprättat kontakt med alla direkt drabbade och deras ombud, säger Fredrik Lihammer.

– Trafikförsäkringen är en obligatorisk försäkring som innebär att personskador och/eller sakskador i följd av trafik ersätts, säger Fredrik Lihammer.

Ersättning till närstående

Vad som ersätts via trafikförsäkringen är kostnader, sveda och värk, hushållets inkomstbortfall, livsvarigt, samt bestående men.

Vid dödsfall betalas även en branschgemensam ersättning till närstående, som föräldrar, barn, make/maka och eventuellt sammanboende syskon, på 40 000 kronor per person.

Även föräldrarna till det andra utländska dödsoffret, den belgiska småbarnsmamman Mailis Dereymaeker, 31, har i ett mejl till Aftonbladet uttryckt sin besvikelse över Sveriges agerande efter terrorattacken.

Publisert:

LÄS VIDARE