Nazistdemonstrationen under Bokmässan

Elva åtalas efter nazistdemonstration

Av: 

Alexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Elva personer åtalas för brott som ska ha begåtts under nazistdemonstrationen i Göteborg den 30 september i år. De misstänks ha varit en del av motdemonstrationerna.

– I första hand rör det sig om nio unga män som enligt min uppfattning gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp på bron utanför Liseberg, säger kammaråklagare Mats Ihlbom till Göteborgs-Posten.

Elva personer kommer att åtalas för sin inblandning i motdemonstrationer i Göteborg den 30 september. Arkivbild.

En och en halv månad efter nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsens marsch genom centrala Göteborg i samband med bokmässan är en av två förundersökningar klar.

Utredningen har gällt ett antal individer som var en del av den folkmassa som samlades utanför Lisebergs entré för att protestera mot nazisterna.

Kammaråklagare Mars Ihlbom säger till GP att de personer som nu ska åtalas hade andra intentioner än att enbart demonstrera mot NMR. Bland annat ska de ha använt sig av en stenslunga för att attackera poliser.

– I första hand rör det sig om nio unga män som enligt min uppfattning gjort sig skyldiga till våldsamt upplopp på bron utanför Liseberg, säger Ihlbom.

Finns filmbevis

Han säger att ytterligare två personer som inte befann sig vid Liseberg den aktuella dagen kommer att anklagas för separata handlingar.

Kammaråklagaren har tidigare sagt till Aftonbladet att det finns stark bevisning i form av filmmaterial mot flera av de misstänkta.

Av de misstänkta personerna har endast en, en 17-årig pojke, suttit häktad.

Han häktades av Göteborgs tingsrätt och är på sannolika skäl misstänkt för försök till våld mot tjänsteman samt våldsamt upplopp.

Vill få klart utredningen snabbt

Den andra åklagarledda utredningen efter nazistdemonstrationen i Göteborg, gäller 23 NMR-anhängare. Förundersökningen i det ärendet pågår fortfarande.

Enligt GP har man från polisens sida varit mån om att snabbt genomföra alla nödvändiga utredningsåtgärder i de två fallen.

Detta för att inte ta resurser från polisen inför EU-toppmötet, då det finns risk för upplopp och demonstrationer.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nya goda vanor i höst med Middagsfrid matkassar – just nu till kampanjpris.

Middagsfrid

Publisert:

LÄS VIDARE

NMR demonstrerade i Göteborg – 16 omhändertagna av polis

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazistdemonstrationen under Bokmässan

Göteborg

Brott

Bokmässan

Nazism