Publicerad:
Uppdaterad:

Rikspolischefen på plats i Västerås

Av: Alexandra Carlsson Tenitskaja, Simón Bustamante

Publicerad:
Uppdaterad:

Natten mot lördag inträffade ett attentat mot en polisbostad i Västerås.

Polisen hanterar fallet som en särskild händelse och har gått upp i stabsläge.

– Det här är ett förkastligt angrepp mot hela samhället, säger Rikspolischefen Dan Eliasson.

1 av 2 | Foto: Björn Lindahl

Under attacken som inträffade strax innan klockan fyra inatt, befann sig två vuxna och två barn i den aktuella bostaden. En av de vuxna arbetar som polis.

Familjen har förts till en skyddad plats och ska inte ha blivit fysiskt skadade.

Rikspolischefen Dan Eliasson var på plats i Västerås morgonen efter attentatet.

– Det här är ett förkastligt angrepp mot hela samhället. Det är fega personer som genom anhöriga försöker komma åt de som kämpar för andras trygghet och säkerhet, säger Eliasson.

”Finns bara ett sätt att bemöta den här typen av våld”

Han säger också att man kommer att se till att polisregion Mitt har alla resurser de behöver för att lagföra och gripa de skyldiga.

– Det finns bara ett sätt att bemöta den här typen av grovt våld och det är med ännu mer kraft.

Till Aftonbladet säger rikspolischefen att man tar händelsen på allra största allvar.

– Det händer tyvärr då och då att personal utsätts för överlagda attacker. Det här är otroligt fegt av de kriminella.

Trots den senaste tidens attacker mot polisen, som sprängningen i Helsingsborgs polishus och en handgranat under en polischefs bil, menar Dan Eliasson att antalet attacker mot poliskåren inte ökat.

– Däremot är jag av uppfattningen att det som skett nu är allvarligare. Det här kunde ha gått mycket illa, säger Eliasson och fortsätter:

– Det är en sak att hota och förolämpa polisanställda, men en helt annan sak att försöka mörda.

Riksåklagaren har informerats om det inträffade och han och polischefen ska vara överens om att ”hela rättskedjan har ett stort ansvar här”.

”Inte enbart ett storstadsproblem längre”

Även regionpolischef Carin Götblad har nu uttalat sig om händelsen.

– Att en polis och hans familj utsätts för ett attentat i sitt eget hem är helt oacceptabelt. Polisen och hans familj får nu allt stöd och skydd som behövs. Det är mycket allvarligt med det ökade antal skjutningar vi har i samhället, det är inte längre enbart ett storstadsproblem säger regionpolischef Carin Götblad.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé säger att han tycker att gängkriminella nu ska mötas av kompromisslöshet.

– Vi har låtit kriminella gäng få alldeles för mycket makt i utsatta områden. Nu måste vi lägga fram förslag som skärper straffen så vi kan sätta de kriminella bakom lås och bom, säger Tobé.

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger i ett skriftligt meddelande att attentatet är ett ”avskyvärt angrepp på rättsväsendet”.

– Att bekämpa den systemhotande organiserade brottsligheten är den viktigaste kriminalpolitiska uppgiften nu, och för att klara det måste polisen få ökade resurser och bättre verktyg, säger Johansson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: