Bildbeviset: Här tafsar senatorn Al Franken på sovande journalist

NYHETER

Fotot avslöjar: En leende Al Franken tar henne på brösten.

Nu anklagar radiojournalisten Leeann Tweeden den demokratiske senatorn för att ha tafsat på henne och tvingat till sig en kyss.

”Generad. Förringad. Förödmjukad”, beskriver hon sina känslor i dag, några år senare.

1 av 3 | Foto: Leeann Tweeden/KABC

Leeann Tweeden, nyhetsankare på KABC i Los Angeles, avslöjar händelserna i en artikel på radiostationens sajt. Hon skriver att hon innan och under julen 2006 reste runt och uppträdde för amerikanska soldater i mellanöstern. Turnéns affischnamn var den dåvarande komikern Al Franken.

Enligt Tweeden tvingade han till sig en kyss under en repetition genom att greppa hennes huvud och föra samman deras läppar. Det hela ingick i en sketch, som Franken skrivit, men hon hade tänkt att vända bort huvudet utan att fullfölja kyssen.

”Jag kände mig äcklad och kränkt”, skriver hon.

Leeann Tweeden förklarar att hon under resten av turnén försökte glömma och fokusera på jobbet. Men det var svårt. Hon undvek Al Franken så gott det gick och såg till att aldrig vara ensam med honom.

”Jag försökte att släppa det, men jag var arg.”

Det slutade heller inte där.

Efter att hon återvänt till USA bläddrade hon igenom bilder från resan som alla i turnésällskapet fått på en cd-skiva.

”Inte längre rädd”

Ett av fotografierna, som hon nu publicerar ihop med sin text, visar hur Al Franken tar henne på brösten när hon sitter och sover ombord på transportflygplanet på väg hem från mellanöstern. Hon är iförd sin skyddsväst och kevlarhjälm. Franken ler brett mot kameran.

”Återigen kände jag mig kränkt. Generad. Förringad. Förödmjukad”, skriver hon och fortsätter:

”Hur vågar någon ta på mina bröst så här och samtidigt tycka att det är roligt?”

Leeann Tweeden skriver att hon då inget hellre ville än att berätta, men hon var rädd för att det skulle slå tillbaka och skada hennes karriär. De senaste veckornas avslöjanden om övergrepp och sexuella trakasserier fick henne att till slut ge röst åt sin upplevelse.

”Jag är inte längre rädd”, skriver hon.

Känsligt läge

Uppgifterna om Al Franken kommer i ett känsligt läge – där stormen kring den sexbrottsanklagade Roy Moore redan skakar om den amerikanska toppolitiken.

Alabamapolitikern är Republikanernas kandidat i ett fyllnadsval till senaten i december. Ledande politiker i båda partierna vill att han avbryter sin kandidatur.

Flera kvinnor har anklagat honom för olika närmanden och övergrepp. De påstådda händelserna ska ha skett på 1970-talet när kvinnorna var tonåringar och Moore i 30-årsåldern. Han nekar till alla anklagelser.

President Donald Trump, som fått kritik för att tidigare inte ha kommenterat saken, tycker att anklagelserna är ”väldigt bekymrande” men att det är upp till väljarna i Alabama att avgöra Roy Moores öde. Det uppger Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders på torsdagen.

Franken ber om ursäkt

Al Franken har efter att Leeann Tweedens artikel publicerades på torsdagen bett om ursäkt i ett uttalande.

”Jag minns verkligen inte repetitionen på samma sätt, men jag skickar en uppriktig ursäkt till Leeann. När det gäller fotot var det uppenbarligen menat som ett skämt, men det var inte roligt. Jag borde inte ha gjort så”, skriver han.

Mitch McConnell, gruppledare för Republikanerna i senaten, vill att saken utreds av senatens etikutskott.

”Oavsett parti är trakasserier och övergrepp fullständigt oacceptabla – på arbetsplatsen eller var som helst”, säger han i ett uttalande, enligt Politico.

Även en rad demokratiska senatorer, däribland Chuck Schumer, vill ha en utredning.

”Äcklas av mig själv”

Franken säger i ett andra, betydligt längre, uttalande att han välkomnar en utredning – och att han skäms och inte vet vad han tänkte där på flygplanet.

”Jag ser på det nu och äcklas av mig själv. Det är inte roligt. Det är fullkomligt opassande”, skriver han.

Han påpekar att han inte bara förstår Tweedens obehag utan även hur ”miljontals andra kvinnor” kränks av fotot och agerandet.

”... kvinnor som har haft liknande upplevelser i sina egna liv, kvinnor som fruktar den typen av upplevelser, kvinnor som ser upp till mig, kvinnor som har räknat med mig.”

På en presskonferens säger Leeann Tweeden att hon accepterar ursäkten.

– Alla kan göra misstag, säger hon och påpekar att hon inte är ute efter några särskilda konsekvenser för senatorn.

Hon betonar samtidigt att det inte finns något som helst roligt med situationen.

– Han svek mitt förtroende.

ARTIKELN HANDLAR OM

Al Franken

MeToo