Helikopter kraschade i sjö – piloten död

NYHETER

En mindre helikopter kraschade i en sjö i Österåker, när räddningstjänst kom på plats låg den upp och ned.

Piloten, som fördes akut till sjukhus, dog i samband med olyckan, bekräftar polisen.

Enligt Aftonbladets uppgifter är den döde en man i 50-årsåldern.

1 av 7 | Foto: P-O Sännås

Larmet om kraschen i Österåker kom in till Sjö- och flygräddningscentralen klockan 10.40.

– Helikoptern ligger 40–50 meter från strandkanten. Den ligger upp och ned, säger Tobias Åkesson vid Storstockholms räddningscentral.

Senare uppgav räddningstjänsten att det rör sig om en mindre helikopter, alternativt en så kallad gyrokopter.

Ett stort räddningspådrag med dykare, sjöräddningen och räddningstjänst från tre stationer deltog larmades till platsen.

”En explosionssmäll”

Enligt räddningstjänsten fanns två roddbåtar i sjön, som ska ha hjälpt till att bogsera helikoptern närmare stranden. Enligt uppgifter till Aftonbladet hoppade en person i vattnet för att försöka rädda piloten ombord.

– Jag såg en farkost på andra sidan sjön, som flög ovanför trädtopparna. Så hörde jag att den här farkosten gick upp i motorvarv, kraftigt. Sedan, efter kanske tre sekunder, så small det till, en explosionssmäll som var väldigt hög, säger vittnet Tord Rosenqvist.

Piloten dog i olyckan

Omkring 11.20 hämtades en person upp ur vattnet. Det gjordes återupplivningsåtgärder på personen, innan denne fördes till sjukhus i ambulanshelikopter.

Polisen meddelade senare att personen dött. Enligt Aftonbladets uppgifter rör det sig om en man i 50-årsåldern.

– Jag kan bekräfta att piloten är avliden och att anhöriga är underrättade, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Enligt inledande uppgifter fanns två personer ombord, men polisen uppgav senare att ingenting tyder på att någon annan än piloten befann sig i farkosten. Vid 13.20 avbröt räddningstjänsten sökinsatsen efter fler personer.

– Dykarna har nu lämnat platsen. Det som är kvar för vår del är att se till att det inte kommer ut mer drivmedel i vattnet, säger Tobias Åkesson, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral.

Statens haverikommissionen inkopplad

Polisen har spärrat av olycksplatsen och området kring sjön.

– Det är avspärrat för att det ska vara orört på platsen då haverikommissionen är inkopplad och ska göra en bedöning om man ska utreda det här eller inte. Det är inte obligatorisk med utredningar när det är mindre farkoster, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Polisen har inte inlett någon förundersökning, utan man avvaktar på haverikommissionens beslut.

Vet du mer? Kontakta Aftonbladet!

ARTIKELN HANDLAR OM

Olycka