Morden i Gårdsten

Fyra personer döda i Gårdsten – nära anhörig anhållen

Uppgifter till Aftonbladet: Var skurna i halsen

avEbba Thornéus

Tre barn och en kvinna är döda efter en lägenhetsbrand i Gårdsten.

Offren misstänks ha utsatts för dödligt våld redan innan branden utbröt – och polisen arbetar nu utifrån att de fyra har blivit mördade.

– De har skador på kroppen som inte har med branden att göra, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var flera av de döda skurna i halsen.

En man i 50-årsåldern med anknytning till offren förhördes under morgonen och anhölls vid lunchtid misstänkt för mord i fyra fall.

1 av 3 | Foto: Roger Lundsten
Mamman mördade sina barn och tog sedan sitt liv, enligt åklagarens utredning.

Det var strax innan 09-tiden på torsdagsmorgonen som räddningstjänst och polis larmades till en lägenhet i Gårdsten i stadsdelen Angered norr om Göteborg efter att vittnen sett brandrök komma från lägenheten.

– Grannen tyckte att det luktade rök i trapphuset och tyckte sig se lågor från lägenheten, säger Thomas Fuxborg, pressinformatör vid polisen region Väst.

Räddningstjänsten fick bryta upp lägenhetsdörren för att kunna ta sig in.

– Där anträffas en avliden kvinna och ett barn samt två stycken mycket svårt skadade barn som förs med ambulans till sjukhus. Ett av barnen avlider i ambulansen medan det tredje senare dör på sjukhuset.

Den döda kvinnan i 35-årsåldern och barnen i åldrarna 2-8 år.

Uppgifter: Flera skars i halsen

Polisen misstänker att de fyra personerna utsatts för brott innan branden startade och har inlett en förundersökning gällande misstänkt mord alternativt dråp.

– Vår arbetshypotes är att vi utreder fyra fall av dödligt våld och att de här fyra har utsatts för brott innan branden startar i lägenheten, säger Thomas Fuxborg som inte vill kommentera vilka skador det rör sig om.

– Det är något som bara polisen och gärningsmannen ska känna till.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var flera av de döda skurna i halsen.

Vid 12-tiden höll polisen en presskonferens på plats i Gårdsten och berättade då att branden skett i ett av rummen i lägenheten som ligger på tredje våningen och att resten av lägenheten var rökskadad.

Man anhållen för fyra fall av mord

En man som befann sig i närheten av platsen togs under torsdagsmorgonen in till förhör. Inledningsvis misstänktes han inte för något brott men klockan 12.34 beslutade åklagare att anhålla mannen skäligen misstänkt för mord i fyra fall – den lägre misstankegraden.

− Efter ett inledande förhör med den misstänkte har jag fattat ett beslut om anhållande, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson vid Göteborgs åklagarkammare i ett pressmeddelande.

Mannen är nära anhörig

Uppgifterna bekräftas även av polisen.

– Han är i 50-årsåldern och nära anhörig till personerna. Mer än så kan vi inte berätta i nuläget, säger Thomas Fuxborg.

Mannen ska själv ha kommit till platsen och påträffats i trappuppgången.

Hur ställer han sig till anklagelserna?

– Vad han sagt i förhör kommenterar vi inte.

Advokaten: Vet mindre än ni

Inte heller mannens advokat, Poly Jensell, kan eller vill kommentera hur hennes klient ställer sig till brottsmisstankarna i nuläget.

– Det är väldigt tidigt i utredningen och jag har inte haft möjlighet att prata med varken förundersökningsledare eller min klient än. Jag vill först skapa mig en egen uppfattning om utredningsläget innan jag kan säga något. I nuläget vet jag mindre än vad ni journalister verkar veta.

Inlett en särskild händelse

Polisen har inlett en så kallad särskild händelse för att frigöra utredningsresurser och enligt Fuxborg jobbar man just nu på bred front.

– Vi befinner oss på sjukhuset och genomför dörrknackning i området.

Även en bil på platsen har tagits i beslag enligt ett vittne till Aftonbladet.

Presstalespersonen Tommy Nyman berättar att den särskilda händelsen kan vara helt avgörande för att lösa ett eventuellt brott.

Granne: Vi är som en familj

– Det behövs för att kunna samla bevisning det här skedet. Det kan ofta vara helt avgörande för att lösa ett sådant här brott.

– Arbetet fortsätter nu med en teknisk undersökning av lägenheten och kartläggning av familjen för att försöka hitta ett motiv och en förklaring till vad som hänt, meddelade Tommy Nyman på torsdagseftermiddagen.

En granne i området vittnar om att händelsen är en tragedi.

– Vi är som en familj. Jag är så ledsen, säger en kvinna som bor i området till TT.

Kommunen aktiverat kristeam

Kommunen har aktiverat sitt krisstödteam för dem som behöver stöd.

Sent på onsdagskvällen brann ytterligare en lägenhet i området. I nuläget kopplar polisen inte ihop de två händelserna med varandra.

– Det är två olika bränder som vi ser det nu, säger Tommy Nyman.

Fotnot: Inledningsvis meddelade polisen att lägenhetsdörren brutits upp med hjälp av en låssmed. Dessa uppgifter korrigerades sedan till att det var räddningstjänsten som brutit upp dörren med anledning av branden.

ARTIKELN HANDLAR OM