Jordbävningen i Medelhavet

Kraftigt skalv i semesterparadiset – två döda

Av: 

Adam Westin

Emma Lindström

NYHETER

Under natten mot fredag skakades Grekland och Turkiet av en jordbävning som utlöste en mindre tsunami.

Två personer har dött och hundratals har skadats på ön Kos.

En av de döda är svensk en svensk man i 20-årsåldern, bekräftar UD för Aftonbladet.

Klockan 01.30 lokal tid drabbades den grekiska och turkiska övärlden av en kraftig jordbävning.

Skalvet mätte 6,7 på richterskalan och orsakade en efterföljande mindre tsunami.

Två personer har dött och över 120 har skadats på grekiska ön Kos, skriver nyhetsbyrån AP.

I turkiska staden Bodrum har 358 personer skadats i jordbävningen, enligt landets hälsominister, skriver AP. Ingen av dem ska vara allvarligt skadad. Många ska ha skadats när de flydde sina hem i panik.

Svensk i 20-årsåldern död

En av de döda är en svensk man, bekräftar Utrikesdepartementet för Aftonbladet.

– Vi kan bekräfta att en svensk man i 20-årsåldern, hemmahörande i Mellansverige, har avlidit efter jordbävningen på Kos, säger Sofia Karlberg, presschef på UD.

Mannen, som är i 20-årsåldern, kommer från Västsverige. Mannens anhöriga är underrättade. De skadade svenskarna som UD har uppgifter om skadades på ön Kos, enligt presstjänsten.

Den andre mannen som dött i jordbävningen kommer från Turkiet, enligt grekiska myndigheter.

Fem personer är allvarligt skadade, två svenskar, en norrman och två greker, skriver The Guardian. En av de allvarligt skadade har en huvudskada. En annan ska ha behövt amputera ett ben, uppger en talesperson för sjukhuset på Kreta, skriver AP.

13 personer har flugits till sjukhus i Athen och på öarna Rhodos och Kreta, uppger grekiska myndigheter.

Tsunami svepte in

Äldre byggnader och delar av stadens Kos hamn har rasat, skriver nyhetsbyrån AP. En mindre tsunami ska ha svept in över öns strandpromenad och delar av staden Kos.

Grekiska ön Rhodos och öar i Turkiet ska även ha omfattats av skalvet.

Julia Robatian, som arbetar för Apollo på Kos, har under morgonen undersökt förödelsen på ön. Hus har fallit ihop, tak rasat in och skyltfönster krossats.

– Alla är väldigt omskakade, det var ett kraftigt skalv. De kan komma ett efterskalv så vi väntar fortfarande på mer information om det. Än så länge har det bara varit små skalv, säger Julia Robatian till TT.

En talesperson för regeringen i Grekland säger att vägar och annan infrastruktur på ön Kos inte skadats omfattande av jordbävningen.

– Skadan är på en bar och i de gamla delarna av staden. Olyckligtvis har vi haft två dödsfall, säger Dimitris Tzanakopoulos, talesperson för grekiska regeringen, till AP

”Ett jävla dånande”

Svenska Mauri Heikkilä som semestrar på Kos med familjen berättar att han vaknade av att marken vibrerade. Sedan kom skalvet.

– Det kändes först som en rejäl smäll. Det började vibrera och flyga omkring grejer och det var ett jävla dånande. Man var tvungen att skrika för att höra varandra, berättar Mauri Heikkilä för Aftonbladet.

Flera efterskalv ska ha märkts av tidigt på morgonen. Många är oroliga för efterskalv, men det mest troliga är att de kommer vara av mindre storlek.

– Man kan inte utesluta att ett skalv av den storleken kan följas av ett lika kraftigt skalv i närområdet, men det är mindre sannolikt. Det mest sannolika är de som kommer efteråt är mindre i styrka, säger seismologen Reynir Bödvarsson till Aftonbladet TV.

Turisten Galvan Ayoub beskriver jordbävningen som det värsta han varit med om, och han är rädd för nya skalv. Han kommer åka hem så snart som möjligt, efter en sömnlös natt.

– Jag kommer åka hem, direkt. Jag är inte kvar här, säger Galvan Ayoub som befinner sig på Kos.

Flygplatsen öppen i gen

Flygplatsen på Kos har varit stängd men ska nu ha öppnat i gen.

– Den är öppen igen och flygen går, men med en del förseningar, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

Såväl Kos som Rhodos är mycket populära resmål för svenskar och charterbolagen TUI, Apollo och Ving har alla verksamhet i det skalvdrabbade området.

Apollo har 1 760 gäster på Kos och 4 400 på Rhodos, skriver TT.

Utrikesdepartementet uppger att 80 000 svenskar befinner sig i Grekland just nu, varav ett par tusen personer på ön Kos. I jordbävningsdrabbade staden Bodrum finns ett tusental svenskar, enligt UD.

ANNONS

20 till 35% rabatt på Revolution Race - allt för sommarens friluftsliv!

Extern länk från Revolution Race

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jordbävningen i Medelhavet

LÄS VIDARE

Bilderna från jordskalvet i Grekland och Turkiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordbävningen i Medelhavet

Jordbävningar

Kos

Rhodos

Turkiet