Efter Obamas mjuka linje – Trump skärper tonen mot Kuba

NYHETER

Trump lovade att riva upp Obamas närmanden mot Kuba.

I dag väntas han infria löftet med en skärpning av tonen mot öriket.

1 av 2 | Foto: Susan Walsh/AP/TT
USA:s president Donald Trump.

Trumps plan för den nya Kubapolitiken kommer bland annat att innehålla skärpningar av reglerna för amerikaner som reser till Kuba, rapporterar nyhetsbyrån Reuters, med hänvisning till högt uppsatta källor i Vita huset.

Han väntas också tillkännage begränsningar i möjligheten för amerikanska bolag att göra affärer med kubanska företag som kontrolleras av militären.

Åtgärderna ska presenteras under ett tal i Miami senare i dag.

– Sett utifrån hans vallöften får man säga att det ser ut att bli en halvmesyr, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet, till TT.

Drabbar turistbranschen

Däremot väntas Trump inte stänga den amerikanska ambassaden som öppnades i Havanna efter att hans företrädare Barack Obama återupprättat diplomatiska förbindelser med ön. Och Trump uppges inte vilja störa redan slutna affärsöverenskommelser.

– Den nya politiken kommer inte sikta in sig på det kubanska folket, åtgärderna ska istället begränsa pengaflödet till de förtryckande delarna av den kubanska regimen, säger en tjänsteman till The Guardian.

Fredrik Uggla håller inte med.

– Det här drabbar framför allt vanliga kubaner, de som arbetar i den småskaliga turistbranschen. Det kommer kanske också att slå mot militärens ekonomiska intressen, men de sitter ändå säkert på Kuba, säger han till TT.

Han konstaterar att Trumps väntade åtgärder troligen kommer att leda till dämpad tillväxt på Kuba.

– Men regimen har varit van att leva under de här förhållandena tidigare. Man har ju klarat en amerikansk blockad i mer än 50 år.

Tacksam motståndare

Trump har tidigare angett mänskliga rättigheter som skäl för att rulla tillbaka Obamas politik, som han menar inte har gjort något för att främja politisk frihet på ön. Men kursändringen kan visa sig kontraproduktiv, enligt Fredrik Uggla.

– Jag tror att den kubanska regimen är rätt glad över att ha Trump som motståndare. Han är verkligen en "yanqui" (yankee) personifierad med sin arrogans. Nu kan man spela upp motståndet från norr och då också vrida om armen på den inhemska oppositionen, med hänvisning till det speciella läget och den amerikanska ekonomiska krigföringen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kuba

USA