Danska åskvädret drar in över Sverige – Hundratals utan ström

NYHETER

Åska och regnoväder drar in från Danmark och rör sig under eftermiddag och kväll upp över Sverige.

Tusentals blixtnedslag har redan drabbat södra Sverige och Danmark.

En villa i Älmhult brinner sedan blixten slog ned i huset.

– Det är stora krafter i rörelse, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

1 av 8 | Foto: ROGER LINDELL
Bödasand på Öland.

Väderkartor över södra Sverige och Danmark visar ett stort antal blixtnedslag under söndagen. Det danska åskovädret rör sig under eftermiddag och kväll upp över Sverige.

– Just nu är det södra och västra Götaland som berörs men ovädret kommer röra sig upp mot övriga delar av Götaland och södra Svealand, berättar väderexperten Ian Engblom på Foreca för Aftonbladet vid 16-tiden.

Under kvällen fortsätter åsk- och regnmolnen upp över Svealand, dock med en viss försvagning.

– Fram till midnatt räknar vi med att det kommer sprida sig till större delen av Svealand, upp mot Stockholm och norrut mot Dalarna.

”Väldigt många urladdningar”

Busvädret får energi från markens värme och förminskas i och med att temperaturen sjunker mot kvällen. När lågtrycket når Norrland kommer kraften ha försvagats.

– Troligen blir det inte lika kraftiga skurar som vi haft i söder när ovädret drar in över Norrland under natten till måndag, säger Ian Engblom och fortsätter:

– I södra Sverige och i Danmark har det varit tusentals urladdningar, det är väldigt många i det här området, även norra Tyskland har drabbats.

Blixtnedslag orsakade tryckvåg

Under söndagseftermiddagen larmades räddningstjänsten till en villa i Älmhult, Småland där ett blixtnedslag orsakat en brand i bostadshuset. Räddningstjänsten

Polis och räddningstjänst skickas till Fredsgatan, med anledning av rökutveckling från en villa. Enligt initiala uppgifter ska blixten slagit ned, och orsakat en brand. Räddningstjänst arbetar med att släcka branden och inga personer ska ha befunnit sig i huset när eldsvådan startade.

Dagen innan fick en fotbollsmatch i Stenungsund i Bohuslän avbrytas och spelare fördes till sjukhus efter att blixten slagit ned på planen och flera spelare föll till marken.

– Det är stora krafter i rörelse så det är inte så konstigt att det blir en tryckvåg om blixten slår ner väldigt nära, säger Ian Engblom.

Risken ökar att strömmen slås ut när det stora åskvädret drar in över landet.

– Slår blixten ned på ett känsligt ställe kan det bli så, men det är inte alltid det blir strömavbrott för att det åskar, säger Ian Engblom.

Råttor drunknar i Danmark

Mellan klockan 17 och 20.30 var 933 av Eons kunder i Småland utan ström. Orsaken var åskvädret, skriver Smålandsposten.

I Danmark plågas Ålborg och Djursland på Jylland av kraftiga regnbyar enligt DMI, Danmarks motsvarighet till SMHI. Mer oväder med vindbyar på över 15 meter i sekunden väntas under kvällen över Jylland, Fyn, Lolland och västra Själland.

Danska tidningen Ekstrabladet rapporterar om att stora vattenmängder i kloakerna i Virum norr om Köpenhamn gör att råttor drunknar.

Bilens skydd ingen myt

Meteorologen Ian Engbloms råd till personer i åskdrabbade områden är att skydda elektronik och se till att inte vara den högsta punkten på en öppen plats. Att bilen är ett säkert ställe att befinna sig på vid åskoväder stämmer berättar väderexperten.

– Det är ingen myt att det är säkert att vara i en bil. Det fysikaliska fenomenet kallas för Faradays bur och innebär att bilens metallskal fungerar som en åskledare och leder blixen ned i marken istället för att träffa dem som sitter i bilen.

Östkusten har störst chans till sol

Ovädret drar natten till måndag uppemot Norrland och veckans början bjuder på något bättre väder.

– Under måndagen är det störst risk för åska i Norrland, övriga landet har ingen åskrisk, säger Ian Engblom.

Dagstemperaturen ligger kring 20 grader i början av veckan, med lokala variationer.

– Generellt sätt blir det varmare i östra delarna av landet. Där kan temperaturen ligga på 22 till 23, kanske 24 grader på några ställen. I väster ligger det snarare under 20 grader, berättar Forecaexperten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder