Kaj Linna frikänns efter 13 år i fängelse

Hovrätten: Otillräcklig bevisning

avEbba Thornéus, Eric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Kaj Linna dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse 2004.

I 13 år har han suttit i fängelse men släpptes i maj fri i väntan på dom.

I dag frikändes han helt för rånmordet i Kalmark.

– Min tid i fängelset är fullkomligt bortkastad tid men jag tänker inte slösa bort en sekund till på bitterhet, säger Kaj Linna efter beskedet.

Foto: Peter Wixtröm
Linna har hela tiden nekat till att vara skyldig och är övertygad om att domen blir friande.

Klockan 14 i dag meddelade hovrätten för övre Norrland sin dom gällande Kaj Linna.

Hovrätten beslutade att frikänna honom helt för rånmordet i Kalamark 2004 och Kaj Linna kan därmed inte dömas för brottet som begicks för nära 13 år sedan.

"Vår slutsats är att den bevisning som presenterats i rättegången är otillräcklig och därför inte kan leda till en fällande dom", säger hovrättspresident Margareta Bergström, som varit rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

”Utgången kan bara bli en”

Hovrätten skriver vidare att någon teknisk bevisning som kan binda den åtalade mannen till brottet har inte presenterats och att vittnet lämnat vissa nya uppgifter till journalister som han under rättegången tagit tillbaka, vilket gör att det råder osäkerhet om tillförlitligheten.

Det kan heller inte uteslutas att vittnet, som efter att förundersökningen återupptagits varit misstänkt för medhjälp till brottet, kan ha haft ett egenintresse av att peka ut mannen och att hans uppgifter därför måste behandlas med försiktighet.

Linna har hela tiden nekat till att vara skyldig och var övertygad att domen skulle bli friande.

– Utgången kan bara bli en, sa Linna till Aftonbladet strax innan domen förkunnades.

Linna: Tror att skuldfrågan kan lösas

Efter beskedet var det en lättad Linna som mötte pressen.

– Jag är glad för andras skull. Det var mångas axlar som sjönk ner, svarar Linna på frågan om vilken hans första tanke var efter den frikännande domen.

Han berättar att han under sina två veckor på fri fot har haft fullt upp med förberedelser inför sin utlandsflytt och att han träffat vänner och släktingar, haft en del fester och firat.

På frågan om han tror att skuldfrågan någonsin kommer att lösas svarar Linna att han tror att det är möjligt. Han säger också att det måste bli lättare att få resning i framtiden.

– I dag är det för svårt då hindren nästan är oöverkomliga. Det behövs en förändring. Jag hoppas att detta ger andra hopp och att de orkar kämpa på.

Ersättning väntas slå rekord

Genom dagens dom har Linna därmed suttit oskyldigt dömd i nära 13 år och kan räkna med att placera sig på första plats bland dem som fått skadestånd för felaktiga domar, enligt juridikprofessorn Mårten Schultz vid Stockholms universitet som TT pratat med.

– Om det blir en friande dom skulle jag bli förvånad om inte Kaj Linnas ersättning slår rekord i den här kategorin. Det enda fallet som går att jämföra med är Joy Rahman som fick 10,2 miljoner kronor efter att ha suttit fängslad i åtta år. Det skulle se märkligt ut om man hamnade på en lägre nivå i Linnas fall, sade Schultz efter frisläppandet den 30 maj.

Gällande skadeståndet säger Linna att hans fängelsetid inte kan kompenseras i pengar.

– Det är en naturlig sak att det ska kompenseras på något sätt. Men det går inte i pengar. Vem skulle vilja byta plats med mig och få en miljard? Inte jag i alla fall.

Dömdes till livstids fängelse för mord

Kaj Linna dömdes 2004 mot sitt nekande till livstids fängelse för mord och grovt rån efter att bröderna Roger och Sune Lindberg överfallits på sin gård i Kalamark utanför Piteå.

I början av utredningen anhölls en 33-åring från Luleå men senare riktades misstankarna mot Linna, som dömdes till livstids fängelse – trots stora luckor i bevisningen mot honom.

I december 2016 beviljade Högsta domstolen Kaj Linnas fjärde resningsansökan efter att flera journalister granskat fallet och pekat på svagheter i bevisningen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM