Diamantring hittad efter 13 år – runt en morot

avEllinor Brenning

Saknar du ett smycke? Titta i morotslandet. I veckan har nämligen ännu en prålig morot skördats – denna gång i en trädgård i Kanada.

– Jag kände igen den på en gång, berättar Mary Grams, 84, som förlorade sin förlovningsring 2004, för CBC News.

1 av 5
Ringen på moroten.

Den kanadensiska moroten är inte den första som haft en utsmyckad uppväxt. För fem år sedan hittade en svensk kvinna sin saknade ring runt en morot, förra året fick en tysk man tillbaka sin vigselring på samma sätt – och nu har morotsguden hjälpt även kanadeniska Mary Grams. Hon hade vant sig vid tanken på att hennes ring var borta för evigt efter att den försvann när hon rensade bort ogräs på farmen i Armena, Kanada, 2004. 

– Vi letade högt och lågt, på händer och knän. Jag grät så många gånger, berättar hon kanadensiska CBC News.

Förlovningsringen hade Mary Grams fått av sin make 1951 och haft på sig varje dag sedan dess. När hon gett upp tanken på att hitta den bestämde hon sig för att snabbt byta ut ringen – utan att berätta sanningen för sin man.

– Jag gick till juveleraren och köpte en billig ring. Jag var säker på att han skulle gå i taket. Den enda jag berättade sanningen för var min son. 

Maken märkte inget

Hennes make Norman, som gick bort för fem år sedan efter ett 60 år långt äktenskap, märkte inte att ringen bytts ut. Och knappt tretton år efter det mystiska försvinnandet skulle det visa sig tursamt att hennes son fått veta sanningen om den falska förlovningsringen. Det var nämligen sonens fru, Marys svärdotter, som grävde upp den pråliga moroten.

– Den såg rätt så konstig ut. Jag hade aldrig sett något liknande, berättar styvdottern Colleen Daley, som först funderade på att mata hunden med den.

Vigselringen upptäckte hon först när hon rengjorde moroten i vasken, och vem den rättmätige ägarinnan var kunde hennes man berätta. 

Mary Grams rengjorde ringen, som satt perfekt, trots sina 13 år under jord. 

– Jag trodde jag skulle behöva gå till juveleraren, men den passar fortfarande.

Flera ringprydda morötter

Mary är inte den första personen som får tillbaka sin ring via en morot. 2012 hittade en svensk kvinna norr om Mora sin ring i grönsakslandet efter 15 år. Förra året var det en äldre man i Tyskland som fick tillbaka vigselringen medan han plockade morötter.