Saudisk kvinna i minikjolsvideo greps

avTT, Aftonbladet

En saudisk kvinna som har lagt ut en video där hon går omkring i kort kjol greps av polis för att ha trotsat landets strikta klädkod, uppger statliga medier.

Efter ett par timmars förhör släpptes kvinnan, rapporterar AP.

I filmen, som laddats upp på Snapchat, syns kvinnan gå omkring i ett historiskt fort vid en by i Ushaiqer utanför huvudstaden Riyadh utan heltäckande klädsel och med håret fullt synligt.

Videon har väckt stor uppmärksamhet på sociala medier och har både hyllats och fördömts.

Saudiska medier uppger att kvinnan har förhörts av polis och att det nu är upp till åklagare att besluta om åtal ska väckas. Kvinnor som bor i Saudiarabien, även utlänningar, måste bära heltäckande abaya på offentliga platser.

Efter ett par timmars förhör släpptes kvinnan och åtal kommer inte väckas, skriver nyhetsbyrån AP som tagit del av ett uttalande från Saudiarabiens internationella kommunikationsavdelning. Enligt uttalandet publicerades filmen utan kvinnans kännedom.

Nyligen utsågs Mohammed Bin Salman till kronprins i Saudiarabien. Han anses tillhöra en mer liberal falang av teokratin och har bland annat talat positivt om den ökade andelen kvinnor som arbetar, sedan kravet på manliga förmyndares godkännande slopats.

I april valdes Saudiarabien in i FN:s kvinnokommission, vilket ledde till ett ramaskri världen över. De som försvarade beslutet menade dock att det skulle ses som ett bevis på att saudierna var på väg mot en mer liberal hållning till kvinnors rättigheter.

ARTIKELN HANDLAR OM