Drick ett par gånger i veckan – minska risken för diabetes

NYHETER

Alkohol kan minska risken för att utveckla diabetes, om man dricker det några gånger i veckan. Det har danska forskare kommit fram till i en ny studie, skriver BBC.

Foto: TT
Alkohol ett par gånger i veckan ska vara bra för att minska risken för diabetes, enligt forskare.

Människor som dricker tre till fyra gånger i veckan löper mindre risk att utveckla diabetes, jämfört med de som aldrig dricker. Det menar danska forskare i en ny studie som publicerats i medicinska tidskriften Diabetologia.

De har undersökt cirka 70 000 personer och deras alkoholintag under fem års tid – hur mycket och hur ofta de drack. När man följde upp deltagarna hade totalt 859 män och 887 kvinnor utvecklat diabetes – men man urskiljde inte om det rörde sig om typ 1 eller eller typ 2.

Forskarna kom fram till att kvinnor som dricker tre till fyra gånger i veckan minskar risken att få diabetes med 32 procent och att män minskar risken med 27 procent – jämfört med de som dricker färre en gång i veckan.

– Vi kan se att det ger en bättre effekt om man delar upp sitt drickande än om man dricker allt på en gång, säger forskaren Janne Tolstrup, vid Syddansk Universitet, som ledde studien, enligt BBC.

Rött vin är fördelaktigt

Forskarna kom också fram till att olika typ av alkohol ger olika effekt. Vin, framför allt rött, är särskilt fördelaktigt när det kommer till att hålla blodsockret i schack.

När det gäller att dricka öl så minskade män risken för diabetes med 21 procent om de drack en till sex öl – jämfört med om man inte drack någon öl alls. Samma effekt kunde inte ses hos kvinnor.

Sprit däremot, kunde öka risken för diabetes hos kvinnor, om de drack mycket. Män påverkades inte alls.

Experter: Tänk på hur mycket du dricker

Läkaren Emily Burns, vid brittiska diabetesförbundet, säger dock att detta inte betyder att det är fritt fram att dricka mer alkohol än vad som rekommenderas. Rådet är att män och kvinnor inte ska dricka mer är fjorton enheter alkohol i veckan, utspritt på fyra dagar – vilket är lika med sex 50 centiliters starköl eller 10 små glas vin, skriver BBC.

Även andra experter höjer ett varningens finger och menar att alkohol kan leda till andra allvarliga sjukdomar som hjärt- och leversjukdomar. Därför bör man tänka på hur mycket man dricker. Vilket även Janne Tolstrup lyfter.

– Alkohol är förknippad med 50 olika åkommor, så vi säger inte att det är fritt fram att dricka alkohol, säger hon enligt BBC.

ARTIKELN HANDLAR OM

Diabetes