Familjen hann inte av – Albin, 6, fastnade på tåget

1 av 2 | Foto: Privat/TT
Albin blev kvar på tåget.
NYHETER

När familjen skulle kliva av SJ-tåget hann inte alla av – tåget började åka innan sexårige Albin hunnit kliva ut på perrongen.

– Jag kände mig livrädd – då kan jag inte tänka mig hur han måste ha känt sig, säger mamman Therese Bodin.

I måndags tog Therese Bodin, hennes sambo och deras fyra barn SJ-tåget till Kolmården. De skulle ha lite semester och stämningen var på topp – fram tills tåget rullade in på Kolmårdens tågstation. När sambon skulle gå av med dubbelvagnen stängdes dörrarna igen på den.

– Vi puttade upp dörrarna och drog allt vad vi hade i vagnen, säger Therese.

De fick ut vagnen men då började tåget rulla – med deras sex- och åttaring kvar på tåget. Therese hann slita ut sin dotter då dörren var öppen, men sexåriga Albin blev kvar.

– Tåget åkte. Jag skrek i full panik och försökte hinna ikapp tåget.

Men Therese lyckades inte och tåget fortsatte mot Norrköping med Albin kvar på.

– Jag kände mig livrädd – då kan jag inte tänka mig hur han måste ha känt sig. Min dotter började gråta av händelsen, vi alla var jätteledsna. Det här ska inte hända, vi hade max 30 sekunder på oss innan tåget åkte.

”Vill inte åka tåg”

De fick kontakta polisen som erbjöd sig att hämta Albin i Norrköping och köra honom till hotellet där föräldrarna bodde.

– Han blev lite distraherad av att åka polisbil, det var det positiva. Men när han såg oss igen fick han panik och var jätteledsen, säger hon och fortsätter:

– Han är rädd och ledsen och vill inte åka tåg hem. Jag förstår honom, jag vill inte heller åka tåg.

Som kompensation har familjen fått pengarna tillbaka och resecheckar.

– Hur kan man se det som en slags kompensation? Vi kommer inte må bättre. Traumat som det orsakat barnen går inte över, vi är inte jättemuntra på att sätta oss på ett tåg med dem nu.

Therese önskar att SJ ser över sina rutiner så detta inte händer igen.

– De måste kolla på perrongen noggrant så att ingen står kvar. Och dörrarna ska inte kunna gå igen som de gjorde. Sådant här får inte hända, det får verkligen inte hända. Det är katastrof.

SJ: Tågvärden trodde alla barnen var ute

Niclas Härenstam är presschef på SJ. Enligt honom är uppehållen i regel ganska korta. De är cirka en minut på mindre stationer som Kolmården.

– Vid avgång visslar tågvärden i visselpipan som i det här fallet. När mamman lyfte ut en av barnen som var kvar på tåget uppfattade tågvärden det som att de var klara och stängde därför dörrarna och åkte iväg. Tågvärden uppfattade inte att var ett barn kvar, säger han och fortsätter:

– Jag har full förståelse för att det kan vara obehagligt om man blir lämnad utan sina föräldrar som sexåring. Vår tågvärd såg till att han möttes upp av polisen som föräldrarna hade kontaktat. Vi hoppas naturligtvis att de vill åka med oss igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

SJ