Ken var ute och cyklade – parkerade på granat

Foto: Privat
Ken om granaten: ”Jag rörde mig inte ur fläcken”
NYHETER

När Ken Hansen tog en paus på cykelturen såg han något metalliskt i marken. Det visade sig vara en granat, vilket Uppsala Nya Tidning, var först med att berätta.

Under torsdagsförmiddagen, när Ken Hansen i Uppsala var ute på en cykeltur i Hågadalen i Uppsala, fick han sig en rejäl överraskning. När han tog en paus vid ett fallet träd skymtade han något metalliskt i gräset.

– Jag förstod inte vad det var först men tog fram min fällkniv och började gräva lite. När jag hade kommit en bit och såg att föremålet satt fast långt ner i marken slutade jag. Det stod drivptr och m48 på den.

Ken började googla för att ta reda på vad det var han hade hittat.

– Jag kom in på något militärforum och läste mig till att det jag hade hittat var en granat. Det stod också att man skulle vara mycket försiktig då den kunde vara explosiv.

Foto: Privat
Ken var ute på cykeltur – parkerade på granat

”Rörde mig inte ur fläcken”

Ken ringde till polisen som tog sig ut till platsen på en gång.

– Jag vågade inte röra mig inte ur fläcken, jag ville ju inte att någon annan skulle kliva på den.

Polisen anlände snart till platsen med bombtekniker, som kunde bekräfta att det rörde sig om en granat. Ett par timmar senare genomfördes en kontrollerad detonation.

– De sa att polisen brukar få spränga upphittade granater men att den här hade varit lite starkare än andra. Det var tydligen betong i den.

Uppsalapolisen bekräftar att bomben har sprängts.

Nationella bombskyddet har varit på platsen. Vad det rör sig om för typ av granat kan vi inte säga, men det är inte helt ovanligt att vi får påringningar om upphittade granater i det här området, som har varit ett övningsområde för militären, säger Christer Nordström, presstalesperson på Uppsalapolisen till Uppsala Nya Tidning.

ARTIKELN HANDLAR OM