Nordkorea fördömer FN:s sanktioner

avAlexandra Carlsson Tenitskaja

Nordkorea har fördömt FN:s senaste sanktioner mot Kim Jong Un-regimen.

Enligt ett pressmeddelande från landets statliga nyhetsbyrå är de redo att vidta ”rättfärdiga åtgärder” samt att de inte tänker förhandla om sitt kärnvapenprogram.

”Det finns inget större misstag från USA:s sida än att tro att de är säkra på andra sidan oceanen”, lyder pressmeddelandet.

1 av 2 | Foto: Wong Maye-E / TT / NTB Scanpix

Kim Jong Uns tidigare ståndpunkt har varit att de inte tänker avskaffa sitt nukleära vapenprogram. Och enligt det senaste meddelandet från Nordkorea har ingenting förändrats på den punkten.

”Vi kommer inte att lägga vårt vapenprogram på förhandlingsbordet, så länge USA fortsätter ha en fientlig politik mot Norr”, uppger Nordkoreas statliga nyhetsbyrå.

De skriver också att de kommer vidta ”rättfärdiga åtgärder”, utan att specificera vad för typ av åtgärder.

”Det finns inget större misstag från USA:s sida att tro att de är säkra på andra sidan oceanen”, uppger Kim Jong Uns nyhetsbyrå.

Ska strypa inflödet av utländsk valuta

Det var på lördagskvällen som FN:s säkerhetsråd gick ut med beskedet om att sanktionerna mot Nordkorea ska skärpas.

Alla länder i säkerhetsrådet var helt ense om beslutet, som innebär en stor utökning av Nordkoreas exportförbud. Bland annat planerar man att strypa inflödet av utländsk valuta – pengar som befaras gå till Nordkoreas kärnvapenprogram.

Detta är tredje gången sen 2006 som FN skärper sanktionerna mot Kim Jong Uns regim.

ARTIKELN HANDLAR OM