Konsertbesökarna vittnar om totalt kaos och skräck

”Min syster tog min hand och sa: ”Jag älskar dig”

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

19 människor har dött och minst 50 uppges skadade i samband med en konsert med världsartisten Ariana Grande på Manchester Arena.

Händelsen utreds som en misstänkt terrorattack upper polisen.

Flera vittnen berättar om skräck och kaos inne på arenan.

– Jag tänker direkt att det var om ett terrordåd och tänkte på London för några veckor sedan, säger svenska Mirjana Gavrilovic Nilsson.

1 av 17 | Foto: Goodman/LNP/REX/Shutterstock / Rex Features

LÄS VIDARE

Det var vid 23.40-tiden svensk tid som minst en hög smäll hördes när konserten med den amerikanska artisten Ariana Grande tog slut.

På ett filmklipp inifrån arenan syns folk fly i panik och flera vittnen har berättar om att det var kroppar överallt rapporterar BBC, som även tillägger att människor kan ha blivit nedtrampade när tumulten utbröt.

Konsertarenan rymmer 21 000 personer och många av besökarna uppges ha varit barn och ungdomar i sällskap med sina föräldrar.

Svenska Mirjana var fem minuter ifrån

Svenska Mirjana Gavrilovic Nilsson, 24, bor i Manchester, ungefär fem minuter från arenan. Tre killkompisar till henne var på konserten.

– De är okej allihopa men det var massa polisbilar och ambulanser som flög förbi mig. Nu hör man bara massa helikoptrar som hovrar i luften.

Mirjana berättar att det vanligtvis så livliga Manchester just nu är folktomt.

– Det är helt dött på gatorna, ingen trafik och de har stängt tågstationen.

”En tidsfråga innan det skulle komma hit”

Mirjana har som många andra anslutit sig till #RoomForManchester, så att folk som inte kan ta sig hem kan komma och sova hemma hos henne.

– Jag tänker direkt att det handlade om ett terrordåd och tänkte på London för några veckor sedan. Jag sa till min kompis då att det bara är en tidsfråga innan det kommer hit. Det är verkligen jättehemskt.

Norske Jan: ”Min dotter var jätterädd”

Jan Morten Haukefær, 37, från Norge var också på plats i arenan och säger att det smällde två gånger efter att Ariana Grande lämnat scenen.

– Hon hade just sjungit Dangerous Woman, och så tändes ljuset och så hörde vi två kraftfulla explosioner. Sedan började alla skrika högt och springa ut, säger Jan Morten Haukefær till norska VG och fortsätter:

- Jag förstod ingenting, min dotter var jätterädd. Vi tog varandra i händerna och började springa ut. Folk fick panik och bara sprang.

”Trodde det var en ballong”

En 16-årig pojke var på konserten med sina två kompisar.

–Det lät som pistolskott. Först trodde vi att det var en ballong men sedan kände vi vibrationerna och då förstod vi att det inte var en ballong.

En anställd på en närliggande bar berättar för nyhetsbyrån AP att han såg att människor låg på marken och var täckta av blod.

– Vi har haft människor som sprungit in här med panikattacker och alla sorters skador. En man låg på golvet och hela hans ben var blodigt och en kvinna precis här utanför hade fått en hjärtinfarkt, säger han till AP.

”Människor krossades i trappan”

Konsertbesökaren Catherine Macfarlane säger till Reuters att hon var på väg ut och stod precis vid dörren när hon hörde en enorm explosion.

– Du kunde känna det i bröstet. Alla bara skrek. Det var kaotiskt. Alla sprang och skrek och försökte bara komma ut.

Rachel från Barnsley var på plats med sin 14-åriga dotter men bestämde sig för att gå ut strax innan konserten slutade. Sen hörde de en hög smäll.

– Det kom en massa människor rusandes nerför trappan. Folk föll på golvet och krossades. Jag tog tag i min dotter och vi bara sprang, berättar hon för till BBC Radio Manchester.

Alla skrek ”Fortsätt springa, fortsätt springa”

Michelle Sullivan var på konserten med sina döttrar, 12 och 15 år gamla.

– Det var verkligen jätteläskigt. Alla bara skrek. När vi väl kom ut skrek alla bara ”fortsätt springa, fortsätt springa”, berättar hon för BBC.

En ung flicka berättar för BBC Radio Manchester att hon var på konserten med sin 12-åriga lillasystern och var vid utgången när de hörde smällen.

– Jag tog tag i hennes huvud och duckade under några stolar. Det var hundratals flickor som sprang nedför trapporna så det fanns ingenstans att ta vägen. Min lillasyster tog min hand och sa ”Jag älskar dig” – det var fruktansvärt.

Publicerad: