Brödernas advokat: ”Var så förtvivlad att han pekade ut mjölkpaket som mordvapen”

Robin och Christian var bara fem och sju år gamla när de påstås ha erkänt att de dödade fyraårige Kevin.

Bröderna förhördes omkring 15 gånger var utan juridiskt ombud.

– Förhörsserien slutar med att ett av barnen är så förtvivlat att han pekar ut ett mjölkpaket som mordvapen, säger advokat Thomas Olsson, som nu företräder bröderna, i Aktuellt.

Bröderna Robin och Christian var fem respektive sju år gamla när deras vän Kevin i augusti 1998 hittades död vid sjön Glafsfjorden i Arvika-stadsdelen Dottevik.

Efter över två månader ska de ha erkänt att de dödat Kevin. Det påstådda erkännandet spelades aldrig in och varken dna eller fingeravtryck band Robin eller Christian till brottsplatsen. Nästan 19 år senare tvivlar bröderna på att det var de som dödade Kevin. I SVT:s ”Dokument inifrån” har de sagt att de inte har några minnesbilder av händelsen.

Robin och Christian förhördes omkring 15 gånger var, något som inte längre är lagligt.

– Två, i undantagsfall tre, gånger har polisen på sig att få fram vittnesuppgifter från små barn. Efter det blir det svårt för dem att skilja på sanning, minnen, uppgifter som kommer från annat håll, drömmar och fantasier, säger Nina Rung, kriminolog och barnutredare på Stockholmspolisen, till SVT Nyheter.

”Utövar oerhörd psykisk press”

När den andra delen av tre i ”Dokument inifråns” serie om fallet Kevin sändes på onsdagskvällen fick tittarna se delar av polisens förhör med pojkarna.

– Det framgår så tydligt, särskilt av det här sista förhöret, att polismannen inte är intresserad av att ta reda på vad barnet eventuellt kan ha sett eller hur pass tillförlitliga barnets uppgifter är. Man utövar en oerhörd psykisk press på den här femårige pojken för att han ska säga det som förhörsledaren vill att han ska säga och bekräfta de uppgifter som förhörsledaren vill höra. Utifrån rättssäkerhetssynpunkt är det naturligtvis ett fruktansvärt riskabelt beteende, säger advokat Thomas Olsson, som nu företräder bröderna, i Aktuellt.

I en debattartikel i DN hävdar psykologiprofessor Sven Å Christianson, som blev inkopplad som minnesexpert i Kevin-utredningen, att det finns en inspelad berättelse om våldet mot Kevin och att bröderna lämnat många precisa uppgifter om hur det ska ha gått till.

Försvarar förhören

Enligt advokat Thomas Olsson är det inget som framgår av den sekretessbelagda förundersökningen.

– Man kan bara konstatera att hela den här förhörsserien slutar med att ett av barnen är så förtvivlat att han pekar ut ett mjölkpaket som mordvapen. Det är på den nivån uppgifterna lämnas. Att påstå att det är detaljerade uppgifter som på något sätt skulle bekräfta misstankarna är absurt, säger han i Aktuellt.

”Anpassar sig”

I sin debattartikel försvarar Sven Å Christianson även beslutet att hålla ett stort antal förhör med Robin och Christian.

”Det är väl känt att barn kan påverkas av ledande frågor och att de tenderar att anpassa sig efter auktoriteter. Men även om upprepade förhör innebär en suggestiv situation där barn kan fantisera ihop svar visar forskningen att med tillit i intervjusituationen berättar barn vad de faktiskt har upplevt snarare än vad de tror vuxna vill höra. I min återkoppling till polisen hänvisar jag bland annat till min bok ”Avancerad förhörs- och intervjumetodik” från 1998, vilken just tar upp denna problematik.”

Publisert:

LÄS VIDARE