Här är Norges första rosa brandbil

Foto: VG/Scanpix-NTB
NYHETER

Hurums kommun i Norge uppmärksammar cancerdrabbade på ett nyskapande vis. Nu kör landets första rosa brandbil längs gatorna.

– Det finns inga andra i Norge, säger kommunikationschefen Elena Solberg till Verdens Gang.

Hurums kommun i Norge har startat samarbeten med organisationer som jobbar mot cancer – bland annat Brandmän mot cancer. Det är ingen slump att brandmännen är engagerade.

Brandröken blir mer och mer giftig. Det innebär att brandmän är ett av de yrken där yrkesutövarna lider störst risk att drabbas av cancer.

– Mer än åtta av tio som dör på grund av sitt jobb dör av cancer. Brandmän springer in där andra springer ut, och exponeras för en cocktail av cancerframkallande rök, säger Anne Lise Ryel, generalsekreterare i Cancerföreningen, enligt VG.

Många jobbar deltid

Till följd av kommunens nya engagemang blir de först i Norge med något som blir allt vanligare i USA. Nu kör nämligen landets första rosa brandbil längs gatorna.

– Det finns inga andra operativa rosa brandbilar i Norge idag, säger kommunikationschefen Elena Solberg.

Anne Lise Ryel berättar att det finns mycket att göra åt risken för cancer på arbetsplatsen för brandmän. Hon nämner sådant som fler set med brandkläder, diskmöjligheter på alla brandstationer och tvättutrustning på alla brandstationer.

I Norge finns 670 brandstationer – och de många är små. Majoriteten av landets brandmän jobbar deltid – och den kombinationen är farlig, säger Ryel.

– Deltidsanställda går hem med kläderna efter en brand, eller kanske inte har en ny uppsättning kläder till nästa dag, säger hon till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge

Cancer