Nordkoreas robotprogram utvecklas fortare än väntat

Testet upptäcktes av THAAD

avEbba Thornéus, TT

WASHINGTON. I söndags genomförde Nordkorea ett nytt och lyckat robottest.

Roboten landade i Japanska havet – inte långt från Ryssland.

Nu varnar experter för att landets missilprogram utvecklas i en högre hastighet än man tidigare väntat.

– Det här är inte den roboten, men det kan vara en testbädd, säger rymdteknikspecialisten John Shilling till nyhetsbyrån AFP.

1 av 3 | Foto: REUTERS

Det var tidigt på söndagsmorgonen som Nordkorea genomförde ett nytt robottest som enligt bedömare kan ha längre räckvidd än tidigare test.

Roboten var en ny typ – en Hwasong-12 som kan flyga medel- till långdistans och Nordkorea har tidigare försökt testa modellen tre gånger.

Syftet var att bevisa att de kan avfyra en ”storskalig kärnvapenspets” och diktatorn Kim Jong-un ska personligen ha bevakat testet.

Roboten uppges ha flugit 787 kilometer, som högst på drygt två kilometers höjd, och landade slutligen 70 mil ut i Japanska havet.

”Är närmre än tidigare”

Nordkorea hävdar att roboten skulle kunna nå det amerikanska fastlandet, men USA konstaterade att det inte kan ha varit en interkontinental robot.

Dock menar analytiker att det senaste testet är ett steg i riktningen att ta fram en robot som kan nå amerikansk fastland uppger nyhetsbyrån AFP.

– Det här är inte den roboten, men det kan vara en testbädd, för att pröva teknologier och system som kan användas i framtida robotar”, säger experten John Shilling till sajten 38 North, uppger AFP.

– Men det här visar att Pyongyang kan vara närmare en operativ interkontinental ballistisk missil (ICBM) än vad som tidigare beräknats.

”En hänsynslös provokation”

Även Sydkoreas försvarsminister, Han Min-koo, varnar för att Nordkoreas missilprogrammet utvecklas i en högre hastighet än man tidigare väntat.

Söndagens provskjutning upptäckes av det kontroversiella amerikanska missilsystemet THAAD, som satts upp vid den sydkoreanska gränsen.

Uppskjutningen sker en vecka efter att flera länder, däribland USA, öppnat upp för dialog med Nordkorea, som sagt sig vara öppna för samtal ”under rätt omständigheter”.

Efter testet protesterade både Japan och Sydkoreas nya president Moon Jae-In som kallade uppskjutningen för en ”hänsynslös provokation”.

”Måste sätta press på Nordkorea”

Japans premiärminister Shinzo Abe, har tidigare sagt att Kina, tillsammans med Japan och USA måste sätta mer press på Nordkorea.

Även FN:s säkerhetsråd fördömde Nordkoreas senaste robottest och lovade att vidta ytterligare åtgärder, inklusive sanktioner, som svar på Pyongyangs "starkt destabiliserande beteende".

I ett enhälligt uttalande, som även Kina står bakom, betonade säkerhetsrådet betydelsen av att Nordkorea "omedelbart visar uppriktigt engagemang för kärnvapennedrustning genom konkreta åtgärder".

”Det finns inga ursäkter som rättfärdigar Nordkoreas handlingar. Det här var nära Ryssland. Kina kan inte förvänta sig dialog. Det här hotet är på riktigt”, skriver USA:s FN-ambassadör Nikki Haley på Twitter.

Putin: Sluta skrämma Nordkorea

På måndagen uttalade sig även Rysslands president Vladimir Putin; med både ilska och förståelse för Nordkoreas agerande.

– Vi är otvetydigt emot att kretsen av atomvapenmakter utvidgas, och vi ser uppskjutningen som kontraproduktiv, skadlig och farlig, säger Putin under det så kallade Sidenvägen-toppmötet i Peking uppger AFP.

Samtidigt varnade dock Putin världens länder för att hota Pyongyang.

– Vi måste sluta skrämma Nordkorea och hitta en fredlig lösning.

Trump provocerar Ryssland

Eventuellt syftar Putin på ett utspel från USA i helgen, där Trump ger intryck av att försöka hetsa Pyongyang och Moskva mot varandra.

Vita huset meddelade att president Trump har svårt att tro att Ryssland inte känner sig hotade av det senaste testet, då roboten landade omkring ett tiotal mil från den ryska gränsen.

Trump har även sagt sig vilja införa betydligt hårdare sanktioner mot Nordkorea och uppmanar andra länder att följa efter hans exempel.

Trump kommer att träffa Sydkoreas nya presidenten Moon Jae-in i Washington nästa månad, där frågan definitivt väntas tas upp.

ARTIKELN HANDLAR OM