Wallström om brittiska valet: ”Dramatisk natt”

1 av 2 | Foto: AFTONBLADET
Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S).
NYHETER

Storbritannien kan slungas ut i politiskt kaos efter nyvalet. Men det är viktigt att brexit-processen fortsätter under kontrollerade former.

Det menar regeringstopparna Margot Wallström och Magdalena Andersson.

– Jag känner mig oroad och bekymrad, säger finansministern till Aftonbladet.

Hon hade hoppats på en stärkt position inför förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde.

Men i stället ledde nyvalet till ett kraftigt tapp för Theresa May och hennes parti Tories. Nu kommer Storbritannien få ett ”hängt parlament”, där inget parti har absolut majoritet.

Wallström: ”Angeläget med ordnat utträde”

Bedömare flaggar nu för att brexit-processen kommer att sinkas efter det oväntade valresultatet. I en kommentar betonar Sveriges utrikesminister Margot Wallström att det är viktigt att planen följs.

”Efter en dramatisk valnatt konstaterar vi att varken det konservativa partiet eller Labour får egen majoritet i Storbritanniens parlamentsval. Nu vidtar förhandlingar mellan partierna. Vi ser fram emot att en ny regering kommer på plats”, skriver hon i en kommentar till TT, och fortsätter:

”Det återstår att se hur valresultatet kommer att påverka brexit-förhandlingarna. Det är angeläget att utträdet blir så ordnat som möjligt. Storbritannien är en viktig samarbetspartner för Sverige och vi vill se en nära relation till Storbritannien även efter att landet lämnat EU”.

”Oroande och bekymmersamt”

Finansminister Magdalena Andersson ser både positiva och negativa aspekter av valresultatet.

– För det första är det väldigt glädjande att Ukip är utraderat i det brittiska parlamentet. Det är det tredje valet på rad i Europa där högerextrema partier inte når den framgång som man hade trott, säger hon till Aftonbladet.

– Sedan är det glädjande för mig som socialdemokrat att Labour går framåt. Budskapet partiet har om bra skola och trygg sjukvård är också den här regeringens politik. Det uppskattas uppenbarligen av brittiska väljare, och kommer säkerligen uppkattas i Sverige nästa år.

Andersson fortsätter:

– Men inför de stundande brexit-förhandlingarna känner jag mig bekymrad och orolig. Tanken är att förhandlingarna ska dra igång den 19 juni och då är det viktigt att det finns en regering på plats som har en tydlig linje som man vill driva. 

Vad skulle det kunna leda till om processen blir försenad?

– Då blir det väldigt bråttom och risken är att man inte hinner arbeta igenom allt på rätt sätt. Men samtidigt kan valresultatet leda till att den brittiska regeringen söker en mjukare brexit som leder till en närmare relation mellan Storbritannien och EU. Det vore bra. Storbritannien är en viktig marknad för svenska företag. Exporten till landet ger jobb runtom i hela Sverige. 

Hur kan valresultatet påverka Sverige i övrigt?

– Det som är oroväckande är om brexit-förhandlingarna drar ut på tiden. Det är många och komplicerade processer som behöver arbetas igenom för att resultatet ska bli bra.

”Kan bli rörigt”

Den tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt är något mer rakt på sak än sina efterträdare.

På twitter skriver han att Storbritannien står inför en turbulent tid.

”Det kan bli rörigt för Storbritannien under de kommande åren. En röra riskerar att följa på en annan. Det är priset man får betala för avsaknad av riktigt ledarskap”.

ARTIKELN HANDLAR OM