25-åring gripen – läckte hemligstämplad information

NYHETER

En medarbetare på USA:s underrättelsetjänst misstänks för att ha läckt en rapport om Rysslands inblandning i presidentvalet till media.

Reality Leigh Winner, 25, greps i sitt hem av FBI på lördagen.

Det är den första läcka som har lett till gripande under president Trump.

Reality Leigh Winner, 25

Reality Leigh Winner ska ha arbetat för underrättelsetjänsten sen februari 2013. Hon anklagas nu för att ha samlat in och överfört hemligstämplad information.

Den läckta rapporten beskriver två hackerattacker. Första gången utsattes ett företag som säljer röstregistreringsmjukvara. Det inträffade i augusti 2016. Andra gången var bara dagar innan valet då 122 vallokaler ska ha hackats, rapporterar The New York Times.

Den 25-åriga kvinnan greps bara en timme efter att tidningen The Intercept publicerat den hemligstämplade rapporten på sin hemsida. Tidningen försökte skydda hennes identitet och uppgav att de fått rapporten skickad anonymt. Men FBI bekräftade på måndagen att de gripit kvinnan i hennes bostad i Georgia.

Reality Leigh Winner ska ha erkänt att hon skrivit ut den hemligstämplade rapporten samt mailat den till The Intercepts redaktion.

FBI hävdar också att de har sett bevis på att kvinnan har haft mailkonversationer med medarbetare på tidningen.

Den misstänkta 25-åringen ska ha varit en av sammanlagt sex personer som har haft tillgång till rapporten, rapporterar NBC News.

Hon är inte känd av polisen sen tidigare.

– Min klient ser fram emot att lägga den här historien bakom sig, säger advokaten Titus Thomas Nichols till NBC News.

President Donald Trump har tidigare uttryckt klagomål mot läckage till media. Han har hävdat att de underminerar hans administration.

Underrättelsedepartementet går här presidenten till mötes genom att reagera hårt på det här fallet, skriver The New York Times.

ARTIKELN HANDLAR OM

FBI