Glädjebeskedet: Nu kommer sommaren

Experten: Här kan det bli 25 grader

NYHETER

Äntligen kommer värmen – och sommaren.

De närmaste dagarna blir det över 20 grader varmt i stora delar av landet.

– Det blir en ordentlig svängning, säger Ian Engblom på Foreca.

Foto: TT
Bad i helgen?

Efter några veckor med temperaturer långt under det normala har det svängt rejält. Redan i går hade stora delar av Götaland och Svealand temperaturer en bra bit över 20 grader.

Och sommarvärmen ser ut att vara här för att stanna ett tag.

Där blir det varmast

– Det finns till och med chans att vi kan ta oss upp till 25 grader på en del håll. Störst chans till det är ett stråk från södra Småland upp mot Örebro och Västerås, säger Ian Engblom på väderföretaget Foreca.

Det snabba omslaget efter de senaste veckornas kyla beror på torr och varm luft från Nordafrika som nu lagt sig över landet.

– Normal dagstemperatur så här års brukar vara runt 15 grader i den södra halvan av landet, så det blir betydligt varmare än normalt.

Värmen når dock inte hela vägen upp över Sverige. Norrland får nöja sig med lite svalare väder och en del regn de närmaste dygnen.

Värmen ser ut att hålla i sig i början av nästa vecka, även om temperaturerna då blir lite mer normala, som mest runt 15-20 grader. Några ytterligare snöfall syns dock inte i prognosen.

... men kylan kan komma tillbaka

Fram mot Kristi himmelsfärdshelgen väntas mer ostadigt väder. Så långt fram i tiden är visserligen prognosen inte särskilt säker, men inget tyder i dagsläget på att kylan skulle komma tillbaka.

– Som det ser ut i prognosen så ser det inte ut att vara så högtrycksbetonat utan det verkar bli mer ostadigt. Det är möjligt att det passerar ett regnväder över delar av landet under torsdag nästa vecka.

Den nordafrikanska värmen väntas sätta fart på årstidsbytet. Än så länge är det bara delar av Skåne, Göteborg och delar av Västkusten som har fått meteorologisk sommar (vilket innebär att dygnsmedeltemperaturer över tio grader fem dygn i rad).

Men om prognosen håller i sig kan stora delar av landet räkna med att ha fått sommar till slutet av nästa vecka.

– Den kan sprida sig upp över stora delar av Götaland och delar av Svealand de närmaste dagarna.

Det skulle i så fall innebära att sommaren kommer ikapp sin normala tidtabell efter att ha stått still sedan början av maj.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca