De dog i terrorattacken i Stockholm

Fem människor har dött efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm den 7 april.

Fyra avled på attentatsdagen – den femte tre veckor efter attacken.

Här är dödsoffren för terrordådet.


EBBA ÅKERLUND, 11

Ebba Åkerlund, 11.
Ebba Åkerlund, 11.

Ebba Åkerlund, 11, hade tagit bussen från skolan in till stan. Hon klev av nära T-centralen för att möta sin mamma. När ingen fick tag på henne efterlystes hon på sociala medier. Senare konstaterades hon död. I ett uttalande säger föräldrarna: ”Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlan och smärta”.


LENA WAHLBERG, 69

Lena Wahlberg, 69.
Lena Wahlberg, 69.

Lena Wahlberg, 69, från Ljungskile var på besök i Stockholm och ordförande i människorättsorganisationen Amnesty i Ljungskile. Hon brann för barn och har varit lärare i hela sitt liv, berättar hennes anhöriga. Mot slutet arbetade hon som speciallärare innan hon gick i pension.

– Hon var den bästa storasystern man kunde ha. Det gör så ont att hon drabbades av detta, berättar lillebrodern för Aftonbladet.


MAÏLYS DEREYMAEKER, 31

Maïlys Dereymaeker, 31.
Maïlys Dereymaeker, 31.

Maïlys Dereymaeker, 31, från Belgien hade stämt träff med vänner i korsningen Drottninggatan/Olof Palmes gata dit hon kom före sina vänner. I stället för att träffa vännerna mejades hon ned av lastbilen.


CHRIS BEVINGTON, 41

Chris Bevington, 41.
Chris Bevington, 41.

Chris Bevington, 41, en brittisk medborgare som arbetade på Spotify i Stockholm. Han föddes i Sydafrika där han växte upp, och flyttade sedan till Leatherhead i Surrey. Han gifte sig i juni 2012 och hade en fyraårig son, skriver brittiska The Telegraph.
”Vi är alla förkrossade över vår begåvade, passionerade och omtänksamma son Chris som plötsligt och tragiskt dött. En underbar make, son, pappa, bror och nära vän för så många”, säger hans pappa John Bevington i ett uttalande.


Marie Kide, 66
Marie Kide, 66

MARIE KIDE, 66

Marie Kide, 66, från Trollhättan dog under morgonen den 28 april – efter att ha kämpat för sitt liv i tre veckor. Hon blev det femte dödsoffret i attentatet som Rakhmat Akilov misstänks ha utfört.

Marie Kide jobbade som lärare på Kronans skola i Trollhättan och sörjs av anhöriga och arbetskamrater. Marie var även partipolitiskt aktiv i Miljöpartiet i Trollhättan.

– Vi har vetat under en tid att det varit väldigt illa för en av våra medarbetare men det är naturligtvis jättetragiskt och vi tänker på familjen och de närmaste medarbetarna, säger Peter Asp, informationschef i Trollhättans stad.


Fotnot: Anhöriga till alla fem dödsoffer har gett tillstånd till att namn och bild på de avlidna publiceras.

GRAFIK: Så gick dådet till

Publisert:

LÄS VIDARE