Här stjäl de klockor för 3 miljoner – sågade sig in

avNiklas Eriksson

NYHETER

Här slår gärningsmännen till mot klockbutiken i Göteborg med cirkelsåg.

Två unga män med koppling till gängkriminella i Stockholm åtalas nu för kuppen där bytet blev 18 klockor värda nästan tre miljoner kronor.

Polisens utredning innehåller bland annat dna-bevis och en silvrig bordsjulgran – pyntad med en Rolex.

1 av 5 | Foto: POLISEN

Personalen på klockbutiken på Östra Hamngatan i Göteborg förberedde sig för att öppna affären den 30 augusti i fjol. Bland annat hade de just ställt ut urverk i skyltfönstrets monter.

Klockan 09.50, tio minuter före öppning, hörde personalen konstiga ljud utifrån fönstret mot gatan.

En av de anställda tittade ut och möttes av ”två män som stod på utsidan skyltfönstret. De försökte såga upp skyltfönstret med en motorsåg”, enligt butikspersonalens vittnesmål.

Kopplingar till dubbelmord

Två män – 22 och 24 år gamla – hemmahörande i västra Stockholm står nu åtalade för det grova rånet där bytet blev 18 lyxklockor till ett gemensamt värde av 2 899 550 kronor. De båda männen greps i Stockholm i mars och har båda kopplingar till den kriminella gängmiljön i huvudstadens västra delar.

22-åringen greps utanför akutintaget på Karolinska sjukhuset i Solna några timmar efter ett dubbelmord i Kista. En av de mördade som vårdades på sjukhuset pekas ut som en av ledarfigurerna i den kriminella grupperingen som kallar sig för ”Lejonen”.

Den mördade ledargestalten och 22-åringen har tidigare dömts tillsammans i en uppmärksammad narkotikahärva.

24-åringen, som också kopplas till ”Lejonen” genom tidigare brottsfall, och 22-åringen nekar båda till den grova stölden i Göteborg.

Maskerade i likadana kläder

Enligt åklagaren är dock de båda männen knutna till brottet genom bland annat dna-fynd på kläder som kopplas klockkuppen.

Strax före rånet den 30 augusti fångade vittnen på film hur två män i likadana kläder lämnade Hvitfeldtsgatan på en svart moped. Männen var lädda i mörkblå huvtröjor och träningsbyxor i samma färg. De hade likadana skor och täckte stora delar av sina ansikten med någon av svart tyg, enligt bilder från förundersökningen.

Utöver den väska som hängde över en av männens högra axel hävdar åklagaren också att handtaget till en orangefärgade cirkelsåg av märket Husqvarna syns på fotot.

En sådan maskin användes minuterna efter att fotot hade tagits för att forcera säkerhetsglaset på urbutiken.

Vittnen uppskattar att gärningsmännen ”arbetat” med att ta sig genom fönstret i flera minuter.

– Jag tänkte att dom skulle byta rutan då den hade gått i sönder. Sen tänkte jag att det var konstigt att dom skar en fyrkant och inte tog hela rutan, säger ett vittne i förundersökningen.

– Dom var väldigt fokuserade. Dom tittade väldigt mycket på mig men det kändes inte som att dom blev stressade av mig.

Kläder dumpade i soporna

Strax därefter lämnade de båda maskerade männen platsen på samma moped och åkte upp på Kungsgatan uppger flera vittnen. Fordonet hittdes strax efter rånlarmet dumpat på en innegård.

Vittnen har sett hur de båda maskerade männen blir insläppta på gården och sedan lämnar till fots. Då ska de ha bytt kläder, enligt åtalet. I en soptunna på gården en kort bit från brottsplatsen hittas också en påse med kläder som överensstämde i utseende till de som bars av klocktjuvarna.

Polisens tekniker har sedan kunnat knyta kläderna till de två åtalade männen genom dna. Kort därefter greps de nu åtalade männen.

– Vi hittade omgående brottskläderna i en plastpåse i en container. Där fanns dna-spår, men det dröjde innan vi fick dessa analyserade, säger kammaråklagare Mats Dahlberg till GP.

Gran pyntad med ”Rolex”

24-åringen uppger i förhör att hans dna kan finnas på kläderna eftersom han ”ofta byter kläder med kompisar”. Exakt vad han menar med det framkommer inte i förhören där de båda misstänkta är mycket fåordiga.

I förundersökningen mot de båda har polisen också bifogat mängder med bilder från Instagramkonton som kopplas till de båda. På bilderna poserar de med dyra klockor som enligt texterna under bilderna ska vara av märket Rolex. På en bild har en liten ”julgran” pyntats med en klocka som liknar en guldfärgad Rolex:

”Inte bara julgranen som blinkar” står det under bilden.

22- och 24-åringen åtalas nu för grov stöld.

ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg

Stockholm

Brott