Ostadigt påskväder i helgen – behåll vinterdäcken på

avChristina Smedbakken

Våren är i antågande men påskhelgen bjuder ändå på ostadigt väder och låga temperaturer. Tipset är att ställa in sig på regn och snöfall – och att behålla vinterdäcken på.

– Är man högre upp i landet måste man tänka till lite innan man byter däck, säger Transportstyrelsens pressansvarige Mikael Andersson.

Foto: TT/Montage
Påskhelgens väder blir allt annat än strålande.

Hade du sett fram emot att äta påskmiddagen på verandan under en klarblå himmel med gassande sol? Då kommer påskvädret tyvärr att göra dig besviken. Låga temperaturer, regn och snö slår klorna i Sverige under helgen och håller i sig till nästa vecka.

Behåll vinterdäcken

På grund av det ostadiga vädret rekommenderas bilförare att behålla vinterdäcken på ett tag till.

– Vi är fortfarande inne i en period med lite kallare väder så det kan vara bra att ha dem på lite längre. Det kan säkert bli halka under kvällar och morgontimmar en tag framöver, säger Christoffer Hallgren som är meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Om du redan hunnit byta till sommardäck kan det vara en bra idé att byta tillbaka, beroende på vart du tänkt åka i påsk.

– Är man på resande fot och på väg uppåt i landet ska man hålla koll på vilket väder som väntas där man ska köra. Vi har ett småkyligt väder på väg in så man behöver tänka till. Dessutom måste man som trafikant tänka på sitt körsätt. Hur kör jag, var kör jag och hur ser klimatet ut, säger Transportstyrelsens pressansvarige Mikael Andersson.

På grund av det hårda vädret i norra Sverige har E10 mellan Katterjåkk och Riksgränsen tvingats stänga i båda riktningarna under torsdagen.

– Det är vädrets makter som får styra lite när den anses säker att öppna igen, säger Trafikverkets presskommunikatör Pär Aronsson till TT.

Götaland blötast

Vill man ändå försöka maximera helgens väderupplevelse har meteorologen Christoffer Hallgren några soltips.

– På långfredagen är det västra götaland som är bäst om man vill ha sol. Sedan väntas ostadigt väder även där. Vill man ha uppehåll och chans för sol får man då istället röra sig mot östra Svealand, berättar han.

Foto: www.foreca.se
Påskhelgens väder blir ostadigt och temperaturerna låga.

Vill man generellt minimera risken för regn rekommenderar Christoffer att undvika Götaland i helgen.

– Där kommer det dra in nya lågtryck hela tiden så där blir det som blötast. Men det kanske är bra eftersom de inte har haft så mycket nederbörd på länge. Då kan det fyllas på med regn i magasinen, säger han.

Bra skidföre i fjällen

Den som inte bryr sig så mycket om solsken kan dock få en trevlig helg i skidbacken. Christoffer berättar nämligen att skidvädret i fjällen kommer att bli bra under påsken.

– Där kommer det att vara kallt och nysnö hela tiden så backarna kommer nog vara fina att åka i. Däremot är det inte så bra chans för sol, säger han.

På det stora hela ser väderprognosen för påskhelgen inte strålande ut, så invigningen av verandan kan med fördel skjutas fram ett tag.

– Vädermässigt är det inte en så roligt påsk att se fram emot. Man får nog kura ihop sig framför tv:n och äta påskgodis istället, säger Christoffer Hallgren.

Påskhelgens väder

Skärtorsdagen: Molnen dominerar över landet under torsdagen och det blir mulet väder. Som finast blir torsdagsvädret över stora delar av Svealand, där solen ändå kommer att visa sig. I övrigt blir det inte så höga temperaturer under dagen. Varmast blir det i södra Sverige där det kan bli uppe emot 4-9 plusgrader. I Norrland växlar temperaturen mellan enstaka plusgrader, ned mot 7-8 minusgrader. Under dagen kommer ett snöfallsområde att dra in över södra Norrland.

Långfredagen: Under Långfredagen sprider sig snöfallsområdet söderut. Under natten till fredagen drar det förbi västra Götaland med både regn och snöfall. Därefter drar det långsamt österut och framåt kvällen berörs även de östra delarna av Götaland och Svealand av snöfallet. I Götaland kommer nederbörden att vara blandad och även innehålla regn. Där blir det dock en liten ljusning när molnen spricker upp under dagen och släpper igenom lite soligt väder.

Hur mycket snö som kommer att lägga sig på vägarna är osäkert. I Götaland förväntas snön smälta undan men i Svealand kan snön komma att lägga sig på vägarna och bli lite vitt i terrängen.

Temperaturmässigt blir fredagen som varmast i Götaland, där det kan bli sol och upp mot 6–8 plusgrader. I Svealand kommer temperaturerna att ligga runt nollgradigt. I Värmland och längre norrut kan det bli enstaka minusgrader mitt på dagen.

Påskafton (lördag): Det ostadiga och kalla vädret fortsätter under både lördagens och söndagen. Ett nytt lågtryck drar in över Götaland. Risken finns att det fortsätter upp över Svealand. Det väntas främst regn, men även snöfall i svenska höglandet är att vänta sig. Norrland och Svealand får fortsatt mulet väder och i norr kan det främst under lördagen tidvis bli ett lättare snöfall.

Påskdagen (söndag): På söndagen har lågtrycket dragit bort. Hela landet får växlande molnighet och främst uppehåll. Fortfarande har vi dock den kalla luftmassan över oss. I söder kan det bli några få plusgrader. I norr blir det lite mer blandat med enstaka plusgrader och ned mot 6–7 minusgrader.

Annandag påsk (måndag): Under måndagen och början på veckan tar vädret nya tag med ett nytt lågtryck över landets södra delar. Främst regn är att vänta sig. Götaland berörs av regn och eventuellt inslag av snö, främst över det svenska höglandet. Om lågtrycket drar upp över Svealand är ännu osäkert.

Källa: Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca

ARTIKELN HANDLAR OM

Påsken

Väder

Foreca

Trafik