Svensk polis höll tyst minut efter Löfvings död

TT

Publicerad 2023-02-23

Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, hittades under onsdagen död i sitt hem i Norrköping.

Polismyndigheten har under dagen hållit en tyst minut med anledning av hans bortgång.

”Det är med stor sorg och bestörtning jag tagit emot besked om att ställföreträdande rikspolischef och regionpolischef Mats Löfving har avlidit. Det är oerhört tragiskt”, säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar på polisens hemsida.

”Mina tankar går till Mats Löfving, hans anhöriga och arbetskollegor. Vi kommer göra allt vi kan för att stödja dem i denna svåra stund”, säger han vidare.

Det var vid 19-tiden på onsdagen som polisen fick larm om en skadad person inomhus i Norrköping. Det visade sig vara Mats Löfving, och hans liv gick inte att rädda.

Dödsfallet utreds

Dödsfallet utreds av polisen för att ta reda på vad det är som har hänt.

– Vi förstår att det här är av högsta intresse. Vi inväntar den rättsmedicinska undersökningen, den blir avgörande för hur vi går vidare, säger polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg till NT.

Klockan 12 på onsdagen höll polisen en tyst minut.

”Alla polishus i landet flaggar på halv stång och kondoleansböcker kommer att ställas ut. Polismyndighetens fokus är nu att se till att berörda kollegor och anhöriga får det stöd de behöver”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Löfving, tidigare chef för nationella operativa avdelningen (Noa), regionpolischef i Stockholm samt ställföreträdande rikspolischef, omplacerades i december förra året i samband med att utredningar inleddes gällande hans relation med dåvarande underrättelsechefen Linda Staaf.

Delgiven misstanke

Den 1 februari meddelade åklagaren att Löfving delgivits misstanke om grovt tjänstefel i samband med tillsättningen av Staaf som underrättelsechef vid Noa 2015, samt för beslutet att tilldela Staaf ett tjänstevapen 2020. Den åklagarledda förundersökningen var ännu inte färdig.

Utredaren Runar Viksten, som också har granskat händelserna inom polisledningen på uppdrag av Anders Thornberg, presenterade sin rapport på onsdagen. Viksten anser att Mats Löfving var jävig i fyra fall som rör beslut gällande Linda Staaf. Runar Viksten anser dock inte i rapporten att det förelåg något jäv när Staaf fick tjänsten.

Viksten rekommenderade, som ett resultat av rapportens slutsatser, att rikspolischefen skulle överväga att avskeda Löfving eller ta bort honom från chefsposition.

Mats Löfving blev 61 år gammal.

Följ ämnen i artikeln