Barnens skola stängde – på tre dagar: ”Oansvarigt”

Fyra dagar innan julafton försattes skolan Via Emilia i konkurs.

Dagen efter fick 50 barn beskedet att de inte hade någon förskola och skola att gå till efter lovet.

– Det är helt osannolikt, säger Sarai Alvarez Riveros, som hade tre barn på skolan.

Den 21 december fick föräldrarna på Via Emilia, en förskola och grundskola på Södermalm i Stockholm ett mejl från ledningen där man meddelade att skolan läggs ner till vårterminen.

Dagen efter hölls ett informationsmöte på skolan där föräldrarna fick veta att skolan skulle stänga för gott två dagar senare – dagen före julafton.

Föräldrar vittnar om en upprörd stämning på mötet.

– Många föräldrar grät och även flera förskolepedagoger, säger en förälder.

Sarai Alvarez Riveros hade tre barn på skolan, som stängde med bara tre dagars varsel.
Sarai Alvarez Riveros hade tre barn på skolan, som stängde med bara tre dagars varsel.

De har uppskattat den lilla skolan som har förskola och grundskola upp till årskurs tre. Den är liten och har varit en trygg och varm plats. Sarai Alvarez Riveros har tre barn på skolan. Beskedet som en chock för dem, säger hon.

– Det är helt osannolikt, hur kan man göra såhär? Och på så kort varsel. Barnen fattade ingenting och blev jätteledsna, de älskade sin skola, säger hon.

Dyrare mat och el

Skolan drevs av den ekonomiska föreningen Via Emilia. Enligt konkursansökan som tidningen Mitti tagit del av kan föreningen inte betala sina skulder i den takt de ska betalas.

De ekonomiska problemen beror dels på att man har färre barn, dels på högre utgifter. Hyran från Stockholms stad låg på 150 000 kronor för december enligt Mitti, som var först att rapportera om konkursen.

– Vi får cirka 10 000 kronor per barn, det är bara att räkna på det. Maten är dyrare, du har elkostnader, inflation och löner som ökar, säger Eva-Liz Aldersten, pedagogiskt ansvarig förskolan och styrelseledamot i föreningen, till tidningen.

Föräldrar är kritiska till att de fick beskedet precis innan jul. Skolan borde ha informerat om de allvarliga ekonomiska problemen tidigare, menar flera föräldrar.

Rektorn slutade inom två veckor

Rektorn för Via Emilia meddelade sin avgång i början av december, något som flera föräldrar reagerat på i efterhand. Men det är bara ett sammanträffande och har inte något med konkursen att göra, enligt Eva-Liz Aldersten.

Sarai Alvarez Riveros har nu sina fyra barn på tre olika skolor.
Sarai Alvarez Riveros har nu sina fyra barn på tre olika skolor.

Att beskedet kom med kort varsel beror enligt henne på att föreningen fick rådet att ansöka om konkurs omgående.

– Jag kan förstå att vårdnadshavare är arga och ledsna, men vi har följt de råd vi fått från konkursförvaltaren och jag hänvisar den frågan till dem.

Hélène von Strauss, vars son gick i andraklass, kallar skolans agerande för oansvarigt. Blixtstängningen har lett till oro hos barnen för att de ska förlora sina vänner.

– Nu fick de ingen chans till ett ordentligt avsked. Och vi föräldrar fick ägna semestern åt att lösa den katastrofsituation som skolledningen gav oss i juklapp, säger hon.

”De är inte varor, de är barn” säger Sarai Alvarez Riveros och berättar att hon inte vågat välja en friskola igen.
”De är inte varor, de är barn” säger Sarai Alvarez Riveros och berättar att hon inte vågat välja en friskola igen.

Sarai Alvarez Riveros stod plötsligt utan barnomsorg när fritids och förskola stängde. Hon är ensamstående och behövde jobba på lovet.

– Barnen fick vara hos en kompis tills jag hittade platser.

”Inte varor, de är barn”

Totalt är det ett 50-tal förskole- och grundskolebarn och deras föräldrar som drabbats.

Sarai, som liksom andra föräldrar fick ägna jullovet åt att hitta nya platser i förskola och skola. Hon har fått plats i kommunal förskola och skola, men måste lämna sina fyra barn på tre olika platser.

Hon tittade på en friskola, men vågar inte välja det igen.

– Man vet aldrig vad som kan hända. Om man tillåter friskolor måste det finnas en plan så barn inte drabbas om de går i konkurs. Det är inte varor som är till salu, de är små barn, säger Sarai.

Aftonbladet har sökt den tidigare rektorn och styrelsen för Via Emilia utan framgång.

Publisert:

LÄS VIDARE