Svensk styrde drognätverk i Finland – döms

Simon Uggla/TT

Publicerad 2023-04-12

En svensk man har dömts till 9 års fängelse i Finland för grov narkotikabrottslighet.

Mannen ska ha översett narkotikasmuggling från Sverige och ett nätverk med försäljare i Helsingfors i ett försök att etablera sig i den finska huvudstaden.

Sammanlagt tolv personer dömdes på tisdagen för bland annat narkotikabrott, vapenbrott, penningtvätt och misshandel, rapporterar Hufvudstadsbladet. Det strängaste straffet, 9 års fängelse, fick den huvudåtalade svensken.

Mannen, som är i 45-årsåldern, döms för grovt narkotikabrott, vapenbrott och misshandel. Ytterligare en svensk man i 50-årsåldern döms till fängelse i 5 år och 6 månader för grovt narkotikabrott och narkotikabrott.

Enligt Helsingfors tingsrätt har minst två kilo amfetamin och fyra kilo kokain smugglats in från Sverige. Drogerna har enligt rätten förts med personbil över gränsen vid Haparanda.

Flera av de medåtalade finländarna döms för att ha förvarat, paketerat och sålt drogerna vidare i Helsingfors. Påföljden varierar från två månaders fängelse till fängelse i 5 år och 6 månader.

Styrde från utlandet

Svenskarnas syfte var enligt åklagaren att grunda ett kriminellt nätverk i Helsingfors för att etablera sig på den finska narkotikamarknaden. Gruppen ska ha varit i startgroparna när finsk polis slog till.

De nu dömda finländarna är enligt åklagaren en ”liten del” av de personer som värvats till nätverket.

Den huvudåtalade, som enligt åklagaren har koppling till en svensk kriminell gruppering, ska ha kontrollerat verksamheten med den äldre svensken som sin andreman. Personer ännu högre upp i hierarkin uppges ha styrt från utlandet, skriver Hufvudstadsbladet.

Hur kopplingarna till kriminella i Sverige ser ut framgår inte av domen, men den huvudåtalade ska ha använt sig av sina påstådda kontakter för att marknadsföra sin organisation i Finland och för att styra sina underordnade med hot om våld.

Tidigare dömd

Utöver narkotika- och vapenbrott döms mannen för att ha misshandlat den medåtalade svensken i 50-årsåldern. Denne har i förhör sagt att mannen misshandlat honom vid ett flertal tillfällen, men också hotat med att spränga hans bostad.

Den huvudåtalade är sedan tidigare dömd för bland annat grovt narkotikabrott, misshandel, övergrepp i rättssak och försök till utpressning i Sverige.

Bevisningen består bland annat av filmer från övervakningskameror och chattkonversationer.

Båda svenskarna nekar till brott. Advokat Kerstin Koorti, som företräder mannen i 45-årsåldern, konstaterar kort att hon inte är nöjd med domen.

– Vi ska överklaga, säger hon.