Turkiet: Ja till Nato om vi får stridsflyg

Anja Haglund/TT

Publicerad 2023-09-26

Turkiet kommer att godkänna den svenska Natoansökan om USA håller sitt löfte om försäljning av F-16 plan till landet. Det säger Turkiets president i ett nytt uttalande.

– Om USA håller sina löften så kommer vårt parlament att hålla sina löften. Det turkiska parlamentet har sista ordet vad gäller Sveriges Natomedlemskap, säger Recep Tayyip Erdogan enligt Reuters.

Presidenten har tidigare sagt att de båda sakerna inte har med varandra att göra. Nyligen var han till och med upprörd över att USA:s president Joe Biden så tydligt kopplar ihop köpen av F16-plan med godkännande av svenskt Natomedlemskap.

Erdogan säger även att han tror att mutåtalet mot den amerikanska senatorn Bob Menendez kan göra F-16-affären möjlig, enligt flera medier. Den amerikanska kongressen har ännu inte gett klartecken till försäljningen och senatorn har varit en av de största motståndarna. Nu menar Erdogan att Menendez är ”ute ur leken”, enligt Reuters.

Skapat osäkerhet

Turkiet vill köpa 40 F-16-flygplan från USA. Affären har ett uppskattat värde på 6 miljarder dollar och utöver uppdaterade och moderniserade stridsflygplan ingår hundratals bomber och jaktrobotar.

På söndag öppnar det turkiska parlamentet igen efter sommaruppehållet. Då har Erdogan lovat att han så snart som möjligt ska skicka över den svenska Natoansökan till parlamentet för ratificering.

Men under sensommaren har Erdogan fortsatt att skapa osäkerhet och upprepat att Sverige måste göra mer.

”Överenskommelsen gäller”

”Överenskommelsen i Vilnius var att ratificering skulle ske så snart som möjligt. Vi utgår från att det gäller”, säger utrikesminister Tobias Billström (M) i en skriftlig kommentar till TT efter Erdogans nya besked.

Billström har tidigare framhållit att det gick snabbt för Finland att få sitt medlemskap godkänt av det turkiska parlamentet – bara ett par veckor.

Enligt Erdogan diskuterade Turkiets utrikesminister Hakan Fidan och USA:s dito Antony Blinken Sveriges Natomedlemskap i New York förra veckan, uppger Reuters.