SD-riksdagsledamot pekar ut klimatdebattör som Wikipedia-sabotör

”Tycker detta är rent sorgligt”

Klimatskeptikern och riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) anklagar klimatdebattören Maths Nilsson för att ändra på hennes Wikipedia-sida.

Hon har även anmält de ”olagliga” ändringarna till Säpo.

– Jag tycker ärligt talat att detta är rent sorgligt, svarar Maths Nilsson, som förnekar att han ändrat uppgifterna om Widding.

I sin Youtube-kanal Klimatkarusellen lägger Elsa Widding upp videor med titlar som ”Klimathysteriskt elitmöte i Davos” och ”Journalistlögner stressar fram ogenomtänkta beslut”.

I fredagens video, benämnd ”Illvilliga metoder på Wikipedia”, får hennes 22 600 prenumeranter först ta del av följande uttalande:

– Kriser är det gott om just nu i världen. Men någon akut klimatkris har vi definitivt inte, enligt vetenskapen.

Skärmdump från Elsa Widdnings youtubekanal.
Skärmdump från Elsa Widdnings youtubekanal.

Sedan går riksdagsledamoten över till att rikta anklagelser som bygger på andrahandsuppgifter, mot klimatdebattören Maths Nilsson:

– Jag vet inte om det stämmer, men det påstås vara en person vid namn Maths Nilsson som skriver nedsättande och dumma saker på min sida, säger Widding bland annat.

Sedan läser Widding upp ett mejl som hon fått där mejlskrivaren uppger att Maths Nilsson via två namngivna signaturer ändrat hennes Wikipedia-sida fler gånger de senaste åren, och att han dessutom rensat bort kritik från sin egen Wikipedia-sida.

Riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) har skrivit boken Sunt förnuft om Energi & Klimat.
Riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) har skrivit boken Sunt förnuft om Energi & Klimat.

I videon säger Elsa Widding att hon själv aldrig varit inne på sin egen Wikipedia-sida, men att hon fått rapporter om vad som händer där. Ändå har hon anmält de påstått ”olagliga” ändringarna av sin Wikipedia-sida till riksdagens säkerhetstjänst och till Säpo.

Klimatdebattören Maths Nilsson säger till Aftonbladet:

– Jag har inte skrivit minsta ord varken på min egen eller hennes sida.

Vad tänker du om hennes agerande?

– Om man är nummer tolv på Sverigedemokraternas riksdagslista och häver ur sig sådana anklagelser så bör man ha mer på fötterna.

Du uppger på Twitter att kommentarer som du lagt in på hennes Youtube-sida tagits bort?

– Jag tycker det är fegt. Så fort man lägger upp sakliga kommentarer så raderas allting bort. Först skrev hon ett svar, att ”jag ska berätta att det inte är du i nästa inlägg”, men sedan raderade hon det, säger Nilsson och tillägger:
– Det är så utstuderat. En sansad person lägger inte ut sådana här anklagelser utan att ha bevis.

Klimatdebattören Maths Nilsson är kemist och har skrivit boken Spelet om klimatet.
Klimatdebattören Maths Nilsson är kemist och har skrivit boken Spelet om klimatet.

Aftonbladet har mejlat fem frågor till Elsa Widding, men hon svarade bara på en:

– Jag kommer att ta alla trakasserier vidare. Som svar på frågan om raderade länkar så kan jag garantera att jag aldrig har raderat någonting från något av mina avsnitt någonsin.

Nedan återges de fem frågor som Aftonbladet mejlade till Widding.

Publisert:

LÄS VIDARE