Fängelse för hjärna bakom Einárs kidnappning

Simon Uggla/TT

Publicerad 2023-02-20

Han misstänks ha varit en av hjärnorna bakom den uppmärksammade kidnappningen av rapparen Nils ”Einár” Grönberg.

Nu döms han till 13 års fängelse för kidnappningen och flera andra grova brott.

Den 39-årige mannen döms för människorov, rån, försök till grov utpressning och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Utöver brotten mot Nils ”Einar” Grönberg döms mannen för synnerligen grovt narkotikabrott och grov misshandel. Södertörns tingsrätt bestämmer straffet till 13 års fängelse.

”Tingsrätten har bedömt att mannen haft en aktiv och nödvändig roll för genomförandet av människorovet och rånet”, säger rådman Kajsa Hällje i ett pressmeddelande.

Kidnappad och rånad

Det var i april 2020 som den då 17-årige Grönberg kidnappades och fördes till en lägenhet i södra Stockholm där han rånades på en exklusiv klocka, misshandlades och fotograferades under förnedrande former.

Flera personer har sedan tidigare dömts för kidnappningen av artisten, som mördades i oktober 2021, bara 19 år gammal. Bland dem rapparna Yasin Mahamoud och Haval Khalil, samt den utpekade ledaren för det så kallade Vårbynätverket, Chihab Lamouri.

Den nu dömde mannen har enligt polisen haft en ledande roll i ett annat kriminellt nätverk i södra Stockholm, som organiserade kidnappningen tillsammans med Vårbynätverket. Han greps i mars förra året efter att ha varit på flykt utomlands.

Bevisningen mot honom består till stor del av krypterade meddelanden från kommunikationstjänsten Encrochat, som knäcktes av Europol och fransk polis 2020.

Drivande i planeringen

Enligt domen var mannen drivande i planeringen och deltog i genomförandet av brottet. Utöver kidnappningen döms mannen för försök till grov utpressning, sedan han tillsammans med andra krävt Grönberg på tre miljoner kronor.

För att tvinga fram betalning fanns långt gångna planer på att placera en sprängladdning vid Grönbergs eller en av hans familjemedlemmars bostad. För det döms mannen för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Kidnappningsåtalet är del av ett större mål med sammanlagt sex åtalade som rör bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Flera personer, däribland 39-åringen, misstänks ha smugglat in nära 160 kilo kokain till Sverige.

De övriga fem, samtliga män mellan 26 och 39 år, döms för narkotikabrottslighet. Påföljden för samtliga blir fängelse i mellan två år och två månader och nio år och tio månader.

Yrkade på 18 år

Åklagare Ida Arnell hade yrkat på sammanlagt 18 års fängelse för 39-åringen, och bedömt straffvärdet för människorovet och rånet av Nils Grönberg till sex års fängelse. Södertörns tingsrätt gör samma bedömning i den delen, men dömer alltså mannen till 13 års fängelse.

– Jag är i huvudsak nöjd med domen. Tingsrätten har i stort gått på vår linje och dömt flera av de åtalade till långa fängelsestraff, säger Ida Arnell.

Tingsrätten ogillar åtalspunkten synnerligen grov narkotikasmuggling, som bland annat 39-åringen stod åtalad för. Arnell vill avvakta med besked om överklagan.

– Det är allvarlig brottslighet med ett högt straffvärde. Jag får gå igenom domen ordentligt och se hur vi ska göra i den delen.

Avvakta vill även advokat Joel Apitsch, som företräder 39-åringen. Med hänvisning till ogillandet kallar han domen ”delvis en framgång för försvaret”.

– På det stora hela är den väl avvägd. Vi kommer nu fortsätta vårt analysarbete och diskutera huruvida domen ska överklagas eller inte, säger han.

Samtliga åtalade nekar till brott.